Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Claudianus

De buste van Claudianus

Bron: Wikipedia

Claudius Claudianus (Alexandrië, ca. 370 - Rome, ca. 404) was een Latijns schrijver van Griekse afkomst. Hij werd als Griek geboren in Alexandrie, Egypte. Als gunsteling van Flavius Stilicho, de grote minister-bevelhebber van keizer Honorius, kwam hij naar Italië en Rome, waar hij verbleef van 395 tot aan zijn dood.

Claudianus schreef gedichten in het Grieks, maar beheerste ook het Latijn perfect, typisch voor het cosmopolitische tijdsklimaat. Als dusdanig werd hij poeta laureatus (hofdichter) aan het hof van keizer Honorius. Daar verheerlijkte hij in Latijnse epische verzen de daden van zijn beschermheren Honorius en Stilicho. In polemische gedichten richtte hij zich ook tegen hun persoonlijke tegenstanders. Claudianus schreef ook een (onvoltooid) mythologisch epos, De raptu Proserpinae (De ontvoering van Proserpina), zijn meesterwerk, dat de zwanenzang van het genre mag genoemd worden. Op naam van Claudianus staan ook nog een hele reeks kleinere gedichten over de meest uiteenlopende onderwerpen

Claudianus was de laatste echt klassieke dichter, wiens oeuvre ook een belangrijke bron voor de historiografie van de 4e en 5e eeuw is. Het beeld dat hij van zijn beschermheer Stilicho tekent, wordt wel vervormd door overdreven sympathie, wat niet wil zeggen dat hij willekeurig de historische feiten vervormt. Zijn langere gedichten tonen een grote geestdrift en waardering voor het Romeinse Rijk. Ook al ontsnapt hij in zijn verzen niet aan de invloed van de retoriek, toch steekt zijn werk uit boven de verzenmakerij die typisch is voor de latere keizertijd. Claudianus was een figuur die op de scheiding van twee werelden staat, een Grieks-Romeinse dichter, die in volmaakt klassieke verzen een stof behandelt die de hoofse poëzie van de Middeleeuwen inluidt.

© 2017 Maarten Hendriksz