Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Diodorus Siculus - Diodoros van Sicilië

De buste van Diodorus Siculus

Bron: Wikipedia

Diodoros van Sicilië, of in het Latijn, Diodorus Sicul(l)us, leefde van ca. 90 v.Chr. tot ca. 30 v.Chr. Hij was een Grieks historicus afkomstig uit Agyrium op Sicilië. Diodorus schreef in Rome aan zijn magnum opus ten tijde van Caesar. Het enige werk dat hij schreef was de Bibliotheca Historica of "Historische Bibibliotheek"

Het was een enorme opgave, die in totaal veertig boeken besloeg. Nu zijn nog de delen 1 tot en met 5 over en 11 tot en met 20. Van de overige delen zijn fragmenten bewaard gebleven in samenvattingen. Diodorus begon zijn werk met een indeling op geografische basis. De eerste boeken gaan over Egypte (dat hij zelf ook bezocht), Mesopotamië, India, Scythia Minor, Arabië, Noord-Afrika, Griekenland en Europa.

Vanaf boek 7 begint hij zijn versie van de geschiedenis van de wereld. De aanvang begint nog vóór de oorlog om Troje. De laatste gebeurtenis die Diodorus beschrijft is het begin van de oorlog in Gallië tussen Julius Caesar en verschillende Gallische stammen (58 voor Chr.).

© 2017 Maarten Hendriksz