Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hyginus

De buste van Hyginus

Bron: theoi.com

The Myths of Hyginus, translated and edited by Mary Grant. University of Kansas Publications in Humanistic Studies, no. 34. Lawrence: University of Kansas Press, 1960.

Gaius Julius Hyginus was een Latijnse schrijver die leefde in het Romeinse Spanje in de 1e eeuw v.Chr. Twee bestaande collecties van fabels werden aan hem toegeschreven: de Fabulae (of Fabels) en Astronomica (of Astronomie).

De slechte kwaliteit van deze werken leidt meestal tot de overtuiging dat ze ten onrechte worden toegeschreven aan deze vooraanstaande geleerde of zijn een latere verkorting van zijn werken gecomponeerd door een 2e-eeuwse grammaticus. Ondanks de slechte schrijfstijl en talloze fouten behouden de werken vele mythen en alternatieve versies van mythen die nergens anders worden gevonden.

Mary Grant's vertaling is lang geleden uitverkocht en tweedehands exemplaren van dit boek zijn erg moeilijk te verkrijgen. Het werk bevat een inleiding en uitgebreide voetnoten, die hier geen van beiden zijn gereproduceerd.

© 2017 Maarten Hendriksz