Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Longus

Het beeld van Daphnis en Chloe.

Bron: Wikipedia

Longus is de naam van een Oud-Griekse schrijver over wie vrijwel niets bekend is. Zelfs zijn naam is volgens sommige filologen een misvatting, ontstaan door verwarring met het Griekse woord λόγος (in de betekenis van verhaal).

Aan Longus wordt de beroemde herdersroman Daphnis en Chloë toegeschreven. Omdat deze roman zich op het eiland Lesbos afspeelt, en de auteur veel topografische en andere details over het eiland kent, leiden sommigen daaruit af dat Longus een bewoner van het eiland was.

De roman verhaalt de groeiende liefde en trouw tussen twee kinderen op het eiland Lesbos. Als ze volwassen zijn geworden beleven ze heel wat avonturen, maar, in tegenstelling tot veel andere romans van dit type, niet in verre, vreemde landen, maar in hun eigen vertrouwde omgeving. Het bevat vele bekoorlijke taferelen in een vrij zuivere en ongekunstelde taal. Deze roman werd en wordt als de beste van de antieke romans geprezen en is ook meermaals door nieuwere schrijvers nagevolgd.

De roman is ook in latere tijden veelvuldig vertaald en bewerkt, en inspireerde ook veel kunstenaars. Zo is onder meer het ballet Daphnis et Chloé van Maurice Ravel uit 1912 op het verhaal gestoeld.

© 2017 Maarten Hendriksz