Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Pausanias

De buste van Pausanias

Bron: Wikipedia

Pausanias was een vermaard Grieks periegetes, aardrijkskundige en schrijver. Hij werd omstreeks 115 geboren in Lydië en stierf in het jaar 180 te Rome. Hij was waarschijnlijk een inwoner van Lydië en vertrouwd met de westelijke kust van Klein-Azië, maar zijn reizen strekten zich ver buiten de grenzen van Ionië uit. Voordat hij Griekenland bezocht was hij reeds in Antiochië, Joppa en Jeruzalem geweest en had de rivierbanken van de Jordaan bezocht. In Egypte had hij de piramides gezien, en in Italië bezocht hij onder meer de stad Rome. Hij was een van de eersten die de ruïnes van Troje, Alexandria Troas en Mycene zag. Hij kende ook belangrijke centra van Griekenland zoals Athene, Eleusis, Epidauros en Delphi.

Pausanias werd beroemd door zijn Beschrijving van Griekenland, een reisgids met allerlei gegevens, gerangschikt volgens landstreek, die het Oude Griekenland beschrijft door middel van eerstehands observaties, en is een cruciale link tussen de klassieke literatuur en de moderne archeologie. De methode die hij daarbij volgt is deze: telkens schetst hij van ieder beschreven gebied de geschiedenis, de topografie, anekdoten over zeden, gebruiken en mythologie.

Zijn grootste belangstelling gaat echter uit naar religieuze centra, zoals Olympia, dat bekend stond om zijn tempel van Zeus. Opgravingen uit later tijden hebben bewezen dat de informatie die Pausanias verstrekt betrouwbaar is. Zijn Beschrijving van Griekenland is geschreven in de vorm van een reis door de Peloponnesos en doet een deel van noordelijk Griekenland aan. Hij beschrijft doorlopend ceremoniële rites of bijgelovige gewoonten. Hij beschrijft regelmatig de legendes en folklore, slechts zelden laat hij iets van de omgeving zien. Hij is het meest thuis in de beschrijving van de religieuze kunst en architectuur van Olympia en Delphi.

© 2018 Maarten Hendriksz