Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Adelaar Prometheus

De adelaar vreet aan de lever van Prometheus

Deze Adelaar was een kind van de monsters Typhon en Echidna die werd geboren in een grot, diep in de aarde, in Cilicië. Een enkele schrijver zegt echter dat deze Adelaar een kind was van Gaea en Tartarus 1, terwijl weer anderen stellen dat de vogel is gemaakt door Hephaistus. Het is een enorme vogel, die met zijn scherpe kreten bij het vallen van de avond op zijn enorme vleugels kwam aanvliegen, waarna kort daarop de jammerkreten van Prometheus te horen waren.

Aan het begin der tijden vroegen de mensen om vuur aan de Goden, maar wisten ze niet hoe ze dit brandend moesten houden. Later bracht Prometheus het vuur naar de Aarde met een venkelstengel, en liet dse mensen zien hoe zij dit brandend moesten houden door deze met as te bedekken. Zeus was hier zeer kwaad over, en liet Prometheus voor straf met stalen kettingen vastklinken aan de Kaukasus. Bovendien stuurde Zeus elke nacht deze adelaar op Prometheus af, die zijn lever moest aanvreten. Vanwege de onsterfelijkheid van Prometheus groeide de lever overdag weer aan waardoor de adelaar elke nacht een vers maaltje had.

Na vele duizenden jaren komt Heracles, tijdens zijn opdracht om de appels van de Hesperiden te stelen, langs de Kaukasus. Daar ziet hij de vastgebonden Prometheus lijden onder de aanvallen van de Adelaar, schiet het monster met zijn giftige pijlen dood, en verlost hem zo van zijn vreselijke lijden. Zeus stond Heracles toe om dat te doen vanwege een voorspelling over Thetis, waar de God verliefd op was geworden, en die alleen Prometheus kende.

Stamboom:

Typhon / Tartarus 1 / Hephaistus Echidna / Gaea / - - -
Adelaar Prometheus -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz