Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Amalthea 2

De geit Amalthea

Volgens enkele mythen was Amalthea 2 een geit die op het eiland Kreta leefde, en vaak tweelingen ter wereld bracht die ze voedde met heerlijke honingraten. Volgens andere mythen was deze geit echter dezelfde figuur als de Najade Amalthea. Wanneer de pasgeboren Zeus in het geheim door Rhea naar Kreta wordt gebracht, uit angst dat haar zuigeling opgegeten zal worden door zijn vader, verbergt ze hem in een grot op de berg Dicte.

Terwijl Amalthea 2, die net bevallen was, met haar voedselrijke tepels de zuigeling voedt dansen de lokale Cureten 1 om hen heen terwijl zij met speren op hun bekkens slaan, en zo het geluid van de kleine Zeus overstemmen. Antoninus Liberalis voegt aan dit verhaal nog toe dat Amalthea 2 op bevel van Rhea werd bewaakt door een Gouden Hond.

Volgens de schrijver Hyginus paarde Zeus met deze geit en werd zo de vader van Aegipan, die door andere schrijvers ook Pan wordt genoemd. Als dank voor haar verleende diensten plaatst Zeus Amalthea 2 aan het eind van haar leven als het Sterrenbeeld Geit aan de hemel.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz