Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Argus 8

De hond van Odysseus

Argus 8 is de snelle en sterke hond van Odysseus. Het dier werd door Odysseus zelf getraind in de jacht en overtrof alle andere honden in het zoeken naar sporen van wild. En als Argus 8 eenmaal een spoor te pakken had dan ontkwam geen enkel dier aan zijn scherpe kaken. Maar toen Argus 8 volledig was afgetraind vertrok Odysseus naar de Trojaanse Oorlog liet de hond thuis achter.

Hierna keek niemand meer naar Argus 8 om, en moest hij zelf maar aan iets te eten zien te komen. Zo zwerft Argus 8 twintig jaar lang over het eiland, wordt een oude en versleten hond die bedekt is met luizen, en vaak ligt te slapen in een berg mest van muilezels en runderen bij de poort van het huis van Odysseus.

Als Argus 8 daar weer eens ligt ontdekt hij plotseling tussen de mensen zijn baasje Odysseus. Van vreugde begint Argus 8 met zijn staart te kwispelen, legt beide oren in zijn nek, en wil naar Odysseus sprinten. Maar zijn versleten lijf kan de opwinding niet meer aan, en geeft het hart van Argus 8 het op en stopt uiteindelijk met kloppen.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz