Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Arion 3 - Areion

Arion, het paard dat Poseidon verwekte

Arion 3, die ook Areion wordt genoemd, is volgens Apollodorus het volbloedpaard dat door Poseidon werd verwekt toen hij met Demeter, in de gedaante van één van de Erinyen, het bed deelde. Maar volgens Quintus van Smyrna werd Arion 3 door Zephyrus 1 verwekt, de God van de Westenwind, bij één van de Harpijen.

Arion 3 was het snelste paard op Aarde met zwarte of vuurrode manen, en konden zijn hoeven wedijveren met de snelste windvlagen. Hij was ook het eerste paard dat het bit in zijn mond voelde, nadat hij door zijn vader was getemd, en samen met de paarden van de Oceaan de wagen van Poseidon vliegensvlug voorttrok over de golven.

Volgens een enkele mythe kreeg Heracles het paard een tijdje in zijn bezit toen hij voor koning Eurystheus zijn beroemde Twaalf Werken moest uitvoeren, en droeg Arion 3 de held naar alle windstreken van de Aarde. Maar volgens de meest gangbare mythen schonken de Goden Arion 3, die intussen wat minder woest was geworden, aan koning Adrastus 1 uit Argos, die het paard bereed tijdens de strafexpeditie van de Zeven tegen Thebe

In Nemea leent Adrastus 1 Arion 3 uit aan Polynices voor een wagenwedstrijd tijdens de begrafenis spelen van Opheltes 1. Maar Arion 3 had in de gaten dat een minder kundige menner hem bereed, en ging feller van start in de wedstrijd dan normaal. Hoewel Polynices hem in het goede spoor tracht te houden zoekt Arion 3 zijn eigen pad en dwaalt ver af van het parcours. Uiteindelijk besluit hij zelfs om nog verder te racen, en stopt plotseling met rennen. Door de schok valt Polynices uit zijn wagen waarna Arion 3, maar nu zonder menner, er weer vliegensvlug vandoor gaat en zo als eerste over de eindstreep gaat.

Na de begrafenisspelen trekt het leger van de Zeven Aanvoerders door naar Thebe, waar het uiteindelijk smadelijk wordt verslagen. Als enige Aanvoerder weet Adrastus 1 de strijd te overleven dankzij Arion 3 wanneer hij moet vluchten, en door het paard vliegensvlug in veiligheid wordt gebracht.

Stamboom:

Poseidon / Zephyrus 1 Demeter / een Harpij - -
Arion 3 -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz