Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Cerberus 1

Heracles overmeestert Cerberus

Cerberus 1 is het kind van de monsters Typhon en Echidna, die in Cilicië wordt geboren in een onderaards hol. Volgens de schrijver Sophocles is hij echter een zoon van Aardgodin Gaea en Tartarus 1. Net als zijn ouders is Cerberus 1 een monster, een reusachtige hond, die als taak heeft de toegang tot de Onderwereld te bewaken. Hij heeft drie enorme koppen, de staart van een draak, en groeien uit zijn rug allerlei soorten slangenkoppen. Als Cerberus 1 een zoon is van Typhon en Echidna, heeft hij vele monsterlijke broers en zussen, die allemaak een plaag voor de mensheid zouden worden.

Als bewaker van de Onderwereld moet Cerberus 1 er voor zorgen dat er geen enkele dode ontsnapt naar de bovenwereld. Dan laat hij een zwaar geblaf klinken, en voor diegenen die proberen te ontsnappen is hij uiterst wreed. Hij vreet hen meedogenloos op, terwijl er uit zijn bekken een giftig slijm stroomt dat uiterst dodelijk is voor mensen die ermee in aanraking komen.

Wanneer Heracles, voor zijn Twaalfde Werk, naar de Onderwereld afdaalt om Cerberus 1 te vangen, krijgt hij van Hades, de god van de Onderwereld, alleen toestemming de hond te overmeesteren als hij geen gebruik maakt van de wapens die hij bij zich draagt. Heracles belooft dit en gaat op zoek naar de hond, die hij aantreft bij de poorten van Acheron waar hij zijn geweldige armen om de kop van het dier slaat en zijn keel dichtknijpt. Tijdens deze worsteling bijt Cerberus 1 Heracles maar kan niet voorkomen dat hij zelf gebrek aan lucht krijgt en moet opgeven. Vervolgens neemt Heracles het beest, met hulp van Hermes en Athena, mee naar de bovenwereld waar hij hem aan koning Eurystheus laat zien.

Toen dit gebeurd was bracht Heracles Cerberus 1 terug naar de Onderwereld. Men zegt dat Cerberus 1 tijdens de heen en terugreis voortdurend blafte met zijn drie koppen, en uit het slijm dat uit zijn bek op de grond droop een schadelijk kruid, Akoniet, groeide. Naast Heracles slagen ook enkele andere helden er in om de hond, ongedeerd, zowel op de heen- als de terugreis te passeren. Zij maken daarbij gebruik van een bepaald koekje dat ze Cerberus 1 te eten geven waarna de hond in slaap valt.

Stamboom:

Typhon / Tartarus 1 Echidna / Gaea - -
Cerberus 1 -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz