Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Charybdis

Charybdis, het watermonster

Charybdis is een goddelijk monster dat huishield in de zeestraat bij Italië, tussen Messina en Sicilië. Het is een enorme draaikolk die alles wat binnen haar bereik komt met veel gedaver naar binnen slurpt en naar de bodem van de zee trekt. Na acht uur boert de kolk alles weer uit dat naar binnen was gezogen, en begint het ritueel, drie keer per dag, weer van voren af aan. Aan de andere kant van de zeestraat schuilde het monster Scylla 1, dat alle zeevarenden met haar hondenkoppen van de schepen plukte en opvrat. De twee monsters lagen zo dicht tegen elkaar aan dat het voor schepen onmogelijk was om de straat te passeren, en kozen de bemanningen noodgedwongen voor de langere route om Sicilië heen.

In de mythen lukt het slechts twee maal om deze gevaarlijke hindernis succesvol te passeren, nadat zij via een voorspelling waren gewaarschuwd voor de gevaren. De eerste keer zijn het de Argonauten die werden geholpen door de zeegodin Thetis. Met veel stuurmanskunst en roeikracht wisten zij precies tussen de twee gevaren door te sturen, waar slechts ruimte was voor een enkel pijlschot. Ze deden er precies een volle dag over en hoorden het geloei van de golven in de kolk driemaal van dichtbij aan.

De tweede maal is het Odysseus die, onbedoeld als drenkeling en zich vastklampend aan een maststuk, in de kolk terecht komt. Hij weet zich echter znog net op tijd aan een overhangende tak van een reusachtige vijgenboom vast te grijpen, die op de kust stond, en hangt acht uur lang boven het brullende en ziedende water. Zo ziet Odysseus de kolk van binnen zichtbaar worden en helemaal doorlopen tot aan de donkergekleurde bodem. Als na acht uur de kolk alles uitspuwt, en de mast boven komt, laat Achilles zich weer vallen en klampt zich vast aan het stuk hout. Zo peddelt hij met al zijn kracht, zijn handen als peddels gebruikend, vooruit om uit de gevarenzone te komen en is hij de enige die echt door de kolk is gekomen.

Stamboom:

- - - -
Charybdis -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz