Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Chimaera

Chimaera is de monsterlijke dochter van Typhon en Echidna die in Lycië wordt geboren. Zij heeft vele andere monsters als broer en zus, zoals de Adelaar van Prometheus, Cerberus 1 en de draak Ladon 1. Volgens Hesiodus was Chimaera echter een kind van de Hydra (van Lerna) en werd ze verkracht door haar broer Orthus. Uit deze verkrachting kwamen, eveneens volgens Hesiodus, de Sphinx en de Leeuw van Nemea voort

De strijd van Bellerophon met de Chimaera.

Chimaera is een vreemdsoortig wezen met drie koppen. Aan de voorkant heeft ze de kop van een leeuw met fonkelende ogen, aan de achterkant die van een draak waarmee ze vuur kon spuwen, en in het midden de kop van een geit. Ze was een groot en vreeswekkend wezen, dat snelheid aan lichaamskracht paarde, en kon haar vuur door niemand geblust worden.

Chimaera werd door Amisodarus opgefokt om een ramp voor de mensen te worden. Ze woonde op de berg Cragus, in Lycië, en verwoeste daar het land terwijl ze in de valleien een slachting aanrichtte onder het vee. Want hoewel één schepsel had ze de kracht van drie beesten. Als ze niet aan het moorden was lag Chimaera op een hoge rots om daarvandaan in de valleien te speuren naar nieuwe prooi.

Vele helden probeerden het ondier te doden maar moesten dat allemaal met de dood bekopen. Uiteindelijk lukt het Bellerophon wel. Gezeten op zijn vliegende paard Pegasus, dat uit het bloed van de Gorgo Medusa 1 geboren was, schiet Bellerophon vanuit de lucht pijlen af op Chimaera en weet haar zo te doden zonder zelf maar een schrammetje op te lopen. Net als de mensen verdwijnt Chimaera in de Onderwereld om daar als schim verder te leven. Alleen Aeneas ziet haar daar nog eenmaal, nadat hij naar de Onderwereld was afgedaald om met de schim van zijn dode vader te spreken.

Stamboom:

Typhon / - Echidna / Hydra Typhon Echidna
Chimaera Orthus
Sphinx, Leeuw van Nemea

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz