Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Dolfijnen

Dolfijnen, de vervoermiddelen van de Nereiden

Dolfijnen worden in menige mythe opgevoerd waarbij ze menigmaal, vaak in opdracht van Poseidon, mensen te hulp schieten om hen te redden van de dood. Maar de vrolijke en slimme dieren worden ook veelvuldig gebruikt door de Nereiden, die op hun ruggen gaan zitten om zich snel door het water voort te bewegen, of ze voor hun zeeschelp spannen om een lange tocht over zee te maken.

Arion

Beroemd is vooral het verhaal over de zanger Arion 1 die tijdens zijn tournee door de Wereld, om zijn muzikale talen ten gehore te brengen, op weg naar huis door zijn afgunstige bedienden overboord werd gesmeten. Zodra Arion 1 in het water ligt zwemt een van de Dolfijnen naar hem toe en brengt de zanger gezond en wel aan land.

Dionysus 2

Ook Tyrrheense piraten dreigen eens tijdens een zeereis om de nog jonge Dionysus 2 te ontvoeren, en hem als slaaf in het buitenland te verkopen. De piraten wisten echter niet dat Dionysus 2 een God was, en bijzondere krachten bezat. Voordat ze Dionysus 2 dan ook maar een haar konden krenken beginnen wijnranken het schip te overwoekeren, en werden alle piraten door Dionysus 2 in dolfijnen veranderd.

Amphitrite 1

Wanneer Poseidon de Oceanide Amphitrite 1 tot zijn vrouw wil maken vlucht ze naar Atlas om haar maagdelijkheid te beschermen. Dan geeft Poseidon de dolfijnen opdracht om de Nimf te zoeken, en vindt één van hen haar uiteindelijk bij Atlas. Het dier weet Amphitrite 1 bovendien te overtuigen om toch met Poseidon te trouwen, waarna de Zeegod als dank het dier als Sterrenbeeld aan de hemel plaatste.

Theseus

Dolfijnen schieten ook Theseus te hulp, als die naar Kreta gaat om de Minotaurus te doden. Bij aankomst op Kreta ontstaat er een discussie tussen Theseus en koning Minos 1. De laatste gelooft niet dat Theseus een zoon van Poseidon is, en wil een tastbaar bewijs. Dus gooit de koning zijn gouden ring in zee en geeft Theseus opdracht om de ring uit zee te halen. Theseus springt onmiddellijk in zee en smeekt zijn vader om hulp. Die stuurt enkele dolfijnen naar Theseus, die hem naar de ring en leiden waardoor Minos 1 overtuigd werd dat Theseus werkelijk een zoon van Poseidon was.

Ino en Melicertes

Dolfijnen redden ook Ino en haar zoontje Melicertes van de dood, toen de moeder met haar kind in zee sprong om zelfmoord te plegen. De dieren brengen ze naar vervolgens naar Poseidon die het tweetal redde van de dood door ze op te nemen onder de Zeegoden en onsterfelijk werden.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz