Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Draak 4 van Medea 1

Deze Draak 4 is de zoon van de monsters Typhon en Echidna die in Cilicië, in een hol diep onder de grond, werd geboren. Hij heeft vele monsterlijke broers en zussen zoals Cerberus 1, Chimaera, Gorgon, Sphinx, Hydra (van Lerna), Ladon 1 en nog vele andere bijzondere wezens. De Draak 4 zelf is een afschuwelijke verschijning om te zien, heeft een reusachtig lichaam, en is overdekt met ratelende en rechtopstaande schubben.

Wanneer koning Aeetes uit Colchis in het bezit komt van de Gouden Vacht is hij bang dat deze schat vele vreemdelingen zal aantrekken om die te roven en hem van de troon willen zetten. Daarop spijkert hij de Gouden Vacht hoog in een reusachtige eik, in het heilige bos van Ares 1 dat vlakbij de stad Colchis stond. Vervolgens smeekt Aeetes zijn vader Helius, de Zonnegod die alles ziet, om hem tijdig te waarschuwen wanneer er rovers naderen, en ook Ares 1 om de eik te bewaken. Aeetes is nauwelijks uitgesproken of de Draak 4 gaat, in opdracht van Ares 1, naar diens heilige bos en vestigt zich in de eik waarin de Vacht hangt. Het monster slaapt nooit, en loert dag en nacht met zijn felle ogen in het rondt op zoek naar mogelijke rovers waarbij hij een luid waarschuwend gesis laat klinken als er iemand in de buurt komt.

Medea betovert de draak

Alleen de dochter van Aeetes, Medea 1, die bekwaam is in allerlei toverspreuken, kan in de buurt van het monster komen. Ze staat zelfs op goede voet met hem, en voert het ondier met allerlei lekkernijen. Zo komt zij op een nacht, in het gezelschap van Iason, op wie ze sibds kort verliefd is geraakt, ook weer naar de eik toe, en kijkt de Draak 4 verlangend uit naar een lekker hapje. Maar het meisje gaat voor hem staan en heft bezwerend haar handen, terwijl zij in een barbaars ritme spreuken uitroept. ‘Alvermogende Slaap, ik roep u aan en draag u op om op de Draak 4 neer te dalen. Ik heb vaak met uw hoorns de golven, de wolken, de bliksems en alles dat straalt in de hemel bedwongen. Maar nu, kom mij nu te hulp, net als uw broer Dood. En ook u, trouwe bewaker, het is eindelijk tijd om uw blik af te wenden van uw plicht. Welk bedrog vreest u terwijl ik aan uw zijde sta? Ik zal het bos een tijdje zelf bewaken, ga ondertussen even uitrusten van uw lange gezwoeg.

De Draak 4 wil de Vacht niet onbeschermd achterlaten en aan de slaap toegeven, hoewel het hem wordt toegestaan. Terwijl de eerste slaapgolven hem overvallen, huivert en schudt zijn lichaam, blijft Medea 1 spreuken over hem afroepen terwijl ze een tovermiddel op zijn oogleden laat neerdruppelen. Langzaamaan wordt de Draak 4 door haar bedwongen en zinkt zijn kop naar de grond, waar hij in een diepe slaap valt. Direct springt Medea 1 naar voren en slaat haar armen om zijn kop terwijl ze zegt: ‘Zo was je niet toen ik je diep in de nacht heilige offers en voedsel bracht en ik je zag. Noch was je zo toen ik je honingkoeken voerde en trouw mijn drankjes liet drinken. Met wat een groot lichaam lig je daar! Maar uiteindelijk, ongelukkige, doodde ik je niet! Helaas, wat zal jij het daglicht wreed vinden! Weldra zal je de Gouden Vacht niet meer aantreffen, geen glinsterende offers in de schaduw van je boom. Vertrek, spendeer je laatste jaren in een ander bos, vergeet me, smeek ik. Laat je dodelijke gesis mij niet van zee tot zee achtervolgen. Maar jij, Iason, treuzel niet langer, pak de Vacht en maak haast. Mijn schadelijke kunst heeft het drakenlichaam aan je voeten gebracht.

Zonder aarzelen klimt Iason daarop via de kop en nek van de Draak 4 in de boom en haalt de Gouden Vacht weg. Daarna gaat het tweetal er vandoor en vlucht het bos uit. De volgende dag wordt het monster wakker en ziet tot zijn ontsteltenis dat de Gouden Vacht is gestolen. Daarop vertrekt hij uit het bos en gaat ergens anders wonen, waarna er nooit meer iets van hem is vernomen.

Stamboom:

Typhon Echidna - -
Draak 4 -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz