Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Echidna

Het monster Echidna

Echidna is volgens Apollodorus de dochter die Tartarus 1 bij Gaea verwekte. Maar Hesiodus, als enige, omschrijft dat zij een kind is van Phorcys 2 en Ceto 1. Haar broer is het reusachtige monster Typhon, die jaren later de strijd met Zeus zou aangaan om de macht over de Hemel. Echidna is een vervaarlijk monster, half jonge vrouw, met fonkelende ogen en prachtige wangen, en half slang. Zij woont in Cilicië, diep in de aarde, in de grot van Ceto 1. Het gruwelijke wezen paarde met haar broer Typhon en bracht vele andere monsters voort.

Als eerste baarde zij Orthus, de latere waakhond van Geryon(es), en daarna de Hydra van Lerna, die Heracles op zijn pad zou tegenkomen tijdens één van zijn Twaalf Werken. Een enkele schrijver stelt ook dat Cerberus 1 één van hun kinderen is. De meest gangbare versie is echter dat Cerberus 1 een broer is van Typhon en Echidna.

Ook de dochter Chimaera, die door Amisodarus opgefokt zou worden tot een plaag voor de mensheid, is een kind van Echidna en Typhon. Vervolgens baarde Echidna: de draak Ladon 1, die de appels van de Hesperiden bewaakte, Draak 4 die de Gouden Vacht in het bos bij Colchis bewaakte, de zeug Phaea 1, Gorgon en de Verraderlijke Winden 2.

Naast genoemde monsters worden door sommige schrijvers nog andere kinderen aan Echidna en Typhon toegeschreven, zoals de Adelaar van Prometheus, de Harpijen, de Leeuw van Nemea, Scylla 1, en de Sphinx. De meeste mythen noemen voor deze namen echter meestal andere ouders. Later gaat Echidna in Arcadië wonen om daar argeloze voorbijgangers te ontvoeren. De oersterke Argus 3, met z'n vele ogen, houdt haar in de gaten en doodt uiteindelijk Echidna wanneer zij in slaap valt.

Stamboom:

Tartarus 1 / Phorcys 2 Gaea / Ceto 1 Tartarus 1 Gaea
Echidna Typhon
Orthus, Hydra van Lerna, Chimaera, Ladon 1, Draak 4, Phaea 1, Gorgon, Winden 2, Adelaar van Prometheus, Harpijen, Leeuw van Nemea, Scylla 1, Sphinx, Cerberus 1,

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz