Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Everzwijn 1 van Adonis

Adonis en het Everzwijn

Dit Everzwijn 1 had zijn leefgebied in de bossen van Assyrië. Op een dag wordt het dier uit zijn schuilplaats gejaagd door de honden van Adonis, en wil het bos uitrennen. Maar dan wordt het dier opgemerkt door Adonis die zijn jachtspeer werpt. Hoewel het Everzwijn 1 wordt getroffen is het geen dodelijke wond, en rukt het beest met zijn bek snel het wapen uit zijn lijf. Dan, aangezet door Artemis, gaat het Everzwijn 1 woest op Adonis af, die gillend probeert te ontkomen. Maar hij is niet snel genoeg, en begraaft het Everzwijn 1 zijn slagtanden diep in de buik van Adonis, die stervend in het zand achterblijft.

Aphrodite, die op dat moment hevig verliefd op Adonis was, hoort de jammerklachten van haar stervende Adonis, en gaat snel naar de plek des onheils waar ze haar gestorven geliefde aantreft. Dan geeft de Godin opdracht aan haar zoon Eros opdracht om het Everzwijn 1 bij haar te brengen. Snel doet Eros wat zijn moeder had opgedragen, en bond de voor- en achterpoten van het Everzwijn 1 aan elkaar vast, terwijl hij een strop om de nek bond. Zo sleept Eros het jammerende dier naar Aphrodite en sloeg hem onderweg voortdurend met zijn boog.

Aankomen bij de Godin zegt ze uit de hoogte tegen het Everzwijn 1: ‘Meest verachtelijke van alle dieren, kan het zijn dat je mijn geliefde hebt gedood?’ Bibberend van angst zegt het beest ‘Ik zweer u, Aphrodite, bij uzelf en Adonis, ik zou hem nooit aangeraakt hebben, maar toen ik zijn beeldschone verschijning zag kon ik geen weerstand bieden aan het brandende verlangen om zijn naakte dij een kus te geven. En nu smeek ik u om mij zwaar te straffen en deze slagtanden af te snijden. Want waarom zou ik zulke hartstochtelijke tanden bezitten? En als dat niet voldoende voor u is, neem dan ook mijn lippen, want waar haalden die de moed vandaan om te kussen?

Toen kreeg Aphrodite medelijden met het Everzwijn 1 en gaf Eros opdracht om zijn boeien los te maken. Maar het Everzwijn 1 keerde niet terug naar de bossen en volgde sinds die dag Aphrodite overal waar ze ging. Sterker nog, hij ging naar het vuur en brandde zelf zijn slagtanden weg.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz