Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Everzwijn 4 van Erymanthus

Het Everzwijn van Erymanthus

Dit Everzwijn 4 leefde in de omgeving van het Erymanthusgebergte waar het de mensen van Psophis teisterde met zijn verwoestende aanvallen, en alle gewassen van de boeren vernietigde. Het is een woest en sterk dier met schuimende kaken, en enorme slagtanden waarmee hij iedereen afmaakte die te dicht in de buurt kwam.

Uiteindelijk krijgt Heracles van koning Eurystheus opdracht om, in het kader van zijn Twaalf Werken, Erymanthus te verlossen van dit monster, en het levend gevangen te nemen om naar de koning te brengen. Dit was een buitengewoon moeilijke opdracht omdat Heracles hierbij geen gebruik kon maken van zijn knots. Maar Heracles gaat onbevreesd op het Everzwijn 4 af, jaagt hem met een woest geschreeuw uit het struikgewas, en weet na een moeizame worsteling het woeste monster uiteindelijk met zijn enorme kracht te overmeesteren.

Vervolgens bond hij de poten van het Everzwijn 4 aan elkaar vast, en droeg het op zijn schouders naar Mycene om het levend aan Eurystheus te tonen. Zodra de koning het monster zag schrok hij hevig, verborg zich in een bronzen vaas, en verbood Heracles om ooit nog een voet in de stad te zetten. Wat er daarna met het Everzwijn 4 gebeurde laten de mythen in het duister. Alleen de schrijver Hyginus meldt dat het gedood werd door Heracles.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz