Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Gorgon

Gorgon en Ceto

Gorgon is een zoon van de monsterlijke reuzenslang Typhon, en diens vrouw Echidna, die in Cilicië werd geboren in een hol in de grond. Net als zijn ouders is ook Gorgon een gruwelijk monster, evenals zijn vele broers en zussen zoals de Adelaar van Prometheus, Chimaera, de Harpijen, de Leeuw van Nemea en nog vele anderen. De borst van Gorgon is bezaaid met vele kronkelende en giftige adders waarmee hij elke tegenstander het leven beneemt.

Volgens enkele mythen trouwde Gorgon met Ceto 1, de dochter van Pontus en Gaea, die hem drie kinderen schonk, de Gorgonen. De meest gangbare versie is echter dat de Gorgonen kinderen zijn van Phorcys 2 en Ceto 1. De namen van de Gorgonen zijn: Stheno, Euryale 2 en Medusa 1. De laatste was, als enige van de drie, sterfelijk.

Gorgon neemt deel aan de strijd van de Giganten tegen de Olympische goden. Maar net als de Giganten overleefde Gorgon de gevechten niet en werd gedood door Athena. Zij vangt daarna enkele druppels bloed van het lichaam van de dode Gorgon op. Het bloed dat uit de linker-ader kwam weert ziekten af, en geeft kracht aan het leven. Het bloed uit de rechterader is dodelijk, want dit stond in directe verbinding met het gif uit de slangen op zijn borst. Volgens weer een andere mythe werd Gorgon juist gebaard door Gaea tijdens deze Gigantenstrijd.

Stamboom:

Typhon / - Echidna / Gaea Pontus Gaea
Gorgon Ceto 1
Gorgonen: Stheno, Euryale 2, Medusa 1

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz