Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hydra van Lerna

De Hydra van Lerna

De Hydra van Lerna is een kind van Typhon en Echidna, dat in een hol onder de grond in Cilicië werd geboren. Ze is een monsterlijk grote waterslang met negen koppen waarvan er acht sterfelijk zijn en één, de middelste, onsterfelijk. Hydra is een zeer kwaadaardig wezen, moordzuchtig en uiterst giftig. Ze heeft vele monsterlijke broers en zussen zoals Cerberus 1, Chimaera, Harpijen, Sphinx en nog vele anderen. Na haar geboorte gaat Hydra op de Peloponnesus wonen, in de buurt van de stad Argos. Daar neemt ze op een heuvel een hol in bezit, dat zich midden in de moerassen van Lerna bevindt. Daar koestert Hera, de vrouw van Zeus, het monster om haar tegen Heracles te gebruiken, de buitenechtelijke zoon van Zeus. Volgens de oude schrijver Hesiodus baarde Hydra daar de monsterlijke Chimaera welke drie koppen had. De meest gangbare versie is echter dat deze Chimaera een kind is van Typhon en Echidna.

Hydra was zo giftig dat zij mensen met haar adem kon doden, als er iemand passeerde, terwijl ze sliep. Deze ongelukkige stierf vervolgens onder de grootst mogelijke lichamelijk kwellingen. Op een gegeven moment wordt Hydra echter opgejaagd door Heracles, die het monster als zijn tweede Werk moet doden in opdracht van Eurystheus. Op aanwijzingen van de Godin Athena, die Heracles steunt, bestookt hij het dier met brandende pijlen waardoor ze uit haar hol naar buiten komt. Op dat moment grijpt de oersterke Heracles het beest vast en houdt haar in zijn macht.

Maar de Hydra geeft zich niet zomaar gewonnen, kronkelt zich om zijn voeten, en klampt zich aan Heracles vast. Met een sikkel snijdt Heracles daarop telkens een kop van het monster af, maar bereikt er niets mee. Want telkens als hij een kop afsneed groeide er uit de wond twee nieuwe koppen waardoor ze nog sterker werd. Gelijktijdig probeert Hera Heracles te doden en stuurt een enorme krab op het vechtende tweetal af, die in de voet van Heracles bijt. Heracles wordt uiterst kwaad en trapt eerst de monsterlijke krab dood. Daarna roept hij de hulp in van zijn vriend en wagenmenner, Iolaus 1.

Opnieuw gaat Heracles op Hydra af en snijdt een kop van het ondier af, waarna Iolaus 1 met een brandende toorts de wond dichtschroeit waardoor er geen nieuwe koppen kunnen aangroeien. Na zo de acht sterfelijke koppen te hebben behandeld snijdt Heracles de onsterfelijke, negende, kop van het dier. Deze begraaft hij in de grond en legt er een zwaar rotsblok bovenop, op een plek naast de weg van Lerna naar Elaeus. Het lichaam van de Hydra snijdt Heracles open en doopt zijn pijlen in de gal van het monster waardoor deze net zo giftig worden als het monster.

Net als een sterveling verdwijnt de geest van Hydra, na haar dood, in de Onderwereld waar zij nog eenmaal wordt gezien door Aeneas wanneer deze in de onderwereld afdaalt om zijn dode vader, Anchises 1, te spreken. Daar ziet hij de angstwekkende Hydra net zo huiveringwekkend sissend huishouden als in de bovenwereld. Volgens een andere versie worden zowel de krab als Hydra door de Godin Athena als sterrenbeelden aan de hemel geplaatst.

Stamboom:

Typhon Echidna - -
Hydra -
Chimaera

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz