Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Ladon 1

Ladon, de draak

Over de ouders van Ladon 1 bestaan er in de mythologie twee varianten. Hij is ofwel de zoon van Typhon en Echidna of het jongste kind van Phorcys 2 en Ceto 1 die in een duistere grot onder de aarde werd geboren. Ladon 1 is een onsterfelijke vuurrode draak, of slang, met honderd koppen die met allerlei verschillende stemmen kunnen spreken.

Van Hera moet Ladon 1 verhuizen naar het land van de Hyperboreeën, in het uiterste westen vlakbij het Atlasgebergte. Daar moet hij in de tuin van de Hesperiden de gouden appels bewaken die Gaea aan Zeus schonk, bij diens huwelijk met Hera, omdat de Hesperiden de schitterende vruchten telkens van de boom plukten.

Wanneer Heracles, in opdracht van Eurystheus, tijdens zijn elfde werk de gouden appels komt halen en de draak in de boom aantreft, schiet hij het dier met zijn giftige pijlen neer. Hoewel onsterfelijk is Ladon 1 niet bestand tegen het gif van de hydra van Lerna, waarmee de pijlen zijn ingesmeerd en dat langzaam in zijn bloed doordringt, waardoor hij sterft. Levenloos hangt het monster in zijn volle lengte in de appelboom terwijl alleen het puntje van zijn staart nog op en neer gaat. Als dank voor zijn bewezen diensten plaatst Hera Ladon 1 aan het firmament waar hij nog steeds te bewonderen is als het sterrenbeeld Draak.

Stamboom:

Typhon / Phorcys 2 Echidna / Ceto 1 - -
Ladon 1 -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz