Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Paarden van Hades

De vier gitzwarte paarden van Hades leven in de Onderwereld, waar ze aan de oevers van de Cocytus grazen, en door de donkere weiden zwerven om uit rottende poelen van de traag stromende Lethe drinken. De namen van deze paarden zijn: Orphnaeus, wild en snel, Aethon 4, sneller dan een pijl, de grote Nycteus 4 en Alastor 4 die was gebrandmerkt met het teken van Hades.

De schaking van Persephone

Wanneer Hades naar de Bovenwereld wil om Persephone 1, de dochter van Demeter, te schaken en haar tot zijn vrouw te maken, spant hij zijn vier felle paarden in voor de wagen. Woest kauwend op het bit popelen de paarden om aan hun tocht te beginnen en boort Hades zich met een donderend geraas van zijn wielen door de donkere gangen naar boven. Aan alle kanten versperren rotsen Hades de uitgang, die proberen te voorkomen dat hij ontsnapt uit zijn gevangenis. Maar Hades duldde geen vertraging en sloeg met zijn scepter naar de versperringen waardoor de grond van Sicilië begon te sidderen. Uiteindelijk barst de aarde open en verschijnt Hades in de ontstane kloof aan het oppervlak van het eiland.

Hij laat een sombere duisternis op het eiland neerdalen en stormt, onder donderend geraas van de paardenhoeven, op Persephone 1 af. Die door Aphrodite, samen met enkele Nimfen, naar een weide was gelokt om bloemen te plukken. De Nimfen vluchten in de duisternis alle kanten op, smeken de Goden om hulp, en zien daardoor niet hoe Hades Persephone 1 op zijn wagen sleurt. Alleen Athena en Artemis, die Aphrodite hadden vergezeld, zagen wat er gebeurde en schieten Persephone 1 te hulp. Maar dan slaat vanuit de hemel de bliksem aan hun voeten in, en begrijpen ze dat Hades handelt met goedkeuring van Zeus. Zeer onwillig ruimen de twee Godinnen het veld en moeten lijdzaam toezien hoe hun zus in de grond verdwijnt. Zo keert Hades met zijn paarden terug naar de Onderwereld, waar hij Persephone 1 tot zijn vrouw maakt.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz