Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Python - Pytho

Python, ook wel Pytho genoemd, is een vrouwelijke slang 2 van enorme afmetingen, die bijna het oppervlak van een hele berg bedekte. Ze is volgens Hyginus een kind van Aardgodin Gaea, die het vermogen bezat om de toekomst te voorspellen, en kort na de Zondvloed van Deucalion 3 het levenslicht aanschouwde. Andere schrijvers stellen echter dat dit monster een kind van Hera was, dat zij ter wereld bracht als reactie op de geboorte van Athena, die uit het hoofd van Zeus werd geboren. Python, die werd grootgebracht door Hera, kiest als woonplaats de berg Parnassus, bij het heiligdom van Themis in Delphi. Daar gaat ze boven een ravijn liggen waaruit hallucinerende dampen omhoog stegen, en spreekt orakels uit voor de mensen.

Apollo schiet duizend pijlen naar Python

Nadat Zeus weer eens een buitenechtelijk avontuurtje had beleefd, ditmaal met de Godin Leto, slaat de jaloezie toe bij Hera en verbiedt alle landen in de Wereld om Leto een plek te bieden waar ze kan bevallen. Bovendien geeft Hera bevel aan Python om de zwangere Leto op te jagen en te doden. Snel verlaat Python zijn woonplaats en jaagt de Godin op door alle landen van de Wereld. Maar dan komt Zeus in het geweer en geeft Windgod Boreas 1 opdracht om Leto door de lucht te vervoeren naar een plek waar Python haar niet kan bereiken. Zo werd Leto naar een eiland midden in de Oceaan gebracht, dat later Delos genoemd zal worden, en beviel daar van de tweeling Artemis en Apollo. Dan geeft Python de achtervolging op en keert terug naar Delphi.

Korte tijd later komt ook Apollo naar Delphi, om wraak te nemen op Python voor het achtervolgen van zijn moeder Leto. Woedend over het onrecht dat zijn moeder was aangedaan schiet Apollo duizend pijlen in het lijf van de reusachtige  2, begint ze uit evenzovele giftige wonen te bloeden, en sterft. Vervolgens sneed Apollo het lijf van Python aan stukken, deed haar beenderen in een ketel en plaatste die in de tempel. Daarna stelde hij lijkspelen in die later bekend kwamen te staan als de Pythische Spelen, en nam Apollo de orakelplaats van Themis over.

Stamboom:

- Gaea / Hera - -
Python -
-

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz