Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Stier 1 van Kreta / Marathon

De metamorfose van Zeus

Over het ontstaan van deze stier 1, die door de velden van Kreta zwierf, bestaan er binnen de mythen twee varianten. Volgens de ene variant is het de (witte) stier 1 waar Oppergod Zeus zich in veranderde toen hij Europa 2 in Phoenicië schaakte, en met haar op zijn rug zwemmend naar Kreta ging. Eenmaal op Kreta aangekomen nam Zeus zijn eigen gedaante weer aan en liet de stier 1 die hij was geweest los op het eiland, om een liefdevolle nacht met Europa 2 door te brengen.

Verwekking Minotaurus

Volgens de meest gangbare variant verscheen deze stier 1 echter uit zee nadat koning Minos 1 aan Poseidon had beloofd om alles te offeren dat uit zee zou verschijnen. De stier 1 was echter zo mooi dat Minos 1 het dier aan zijn kudde toevoegde, en een andere stier 1 aan Poseidon offerde. Vanwege deze leugenachtige daad werd Poseidon zo kwaad op koning Minos 1 dat hij de stier 1 wild maakte en door de velden op het eiland liet zwerven. Bovendien liet Poseidon de vrouw van Minos 1, Pasiphae 1, verliefd worden op de stier 1. Met hulp van de Atheense uitvinder Daedalus, die een holle koe ontwierp waar ze in kon plaatsnemen, weet Pasiphae 1 de wilde stier 1 te verlokken, en bracht ze negen maanden later de Minotaurus ter wereld.

Gevangen door Heracles

Vele jaren later krijgt Heracles, in het kader van zijn Twaalf Werken, opdracht van Eurystheus om de woeste stier 1 op Kreta te vangen en levend bij hem af te leveren. Wanneer Heracles op het eiland aankomt, vraagt hij koning Minos 1 hulp, maar weigert die om de held te helpen de stier 1 te vangen. Dus moet Heracles weer vertrouwen op zijn eigen spierkracht en vangt, na een zware worstelpartij, uiteindelijk de stier 1. In Mycene bij Eurystheus aangekomen toont Heracles hem het woeste dier, en laat de stier 1 daarna vrij. Die ging naar Sparta, zwierf door heel Arcadië, stak de Isthmus over, en kwam uiteindelijk bij Marathon in Attica, waar hij een plaag vormde voor de inwoners.

Dood Androgeus 1

Wanneer Androgeus 1, de zoon van Minos 1, deelneemt aan de Spelen van Athene, en daar alle tegenstanders verslaat, wordt hij door koning Aegeus 1 op de stier 1 van Marathon afgestuurd. Het beest was echter te sterk voor Androgeus 1 en weet hem te doden. De woedende Minos 1 is van mening dat de Atheners zijn zoon met opzet hebben gedood, en eist elke zeven jaar een schatting van veertien jongens en meisjes uit de stad, als genoegdoening voor het leven van zijn zoon, die hij aan de Minotaurus voert.

Schatting Kreta

Als deze schatting voor de derde keer naar Kreta gebracht moet worden verschijnt Theseus in Athene, de buitenechtelijke zoon van koning Aegeus 1, die zojuist de Isthmus had verlost van vele bandieten en misdadigers. Aegeus 1 erkende vervolgens Theseus officieel als zijn zoon, en benoemde hem bovendien tot zijn troonopvolger. Verlangend om aan het werk te gaan, en gelijktijdig de gunst van het volk voor zich te winnen, ging Theseus als eerste naar Marathon om de stier 1 te vangen die door Heracles was vrijgelaten.

Theseus

Net als zijn grote voorbeeld, Heracles, ving Theseus uiteindelijk de stier 1 levend met zijn blote handen, en reed op de rug van het beest door Athene, waardoor hij veel bewondering bij de bewoners oogstte. Aan het eind van zijn zegetocht bracht Theseus de stier 1 naar zijn vader Aegeus 1, die het beest liet slachten en de ingewanden offerde op het altaar van Apollo.

Stamboom:

- - Helius Perseis 1 / Crete 3
Stier 1 Pasiphae 1
Minotaurus (Asterius 4)

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz