Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Stymphalische Vogels

De Stymphalische vogels

Deze vogels leven in grote aantallen in de omgeving van het meer bij de stad Stymphalus in Arcadië. Het zijn bijzondere vogels, die hun toevlucht bij het meer hadden gezocht uit angst om een prooi voor de wolven te worden, en hun veren als pijlen gebruikten om zich te verdedigen. Bovendien plunderden zij de velden van de boeren door alle vruchten op te eten en de gewassen te vernietigen.

Op een dag krijgt Heracles, in het kader van zijn Twaalf Werken, van koning Eurystheus opdracht om deze vogels te vernietigen of te verjagen. Vanwege hun grote aantallen was het niet mogelijk om alle dieren te doden of te vangen, en bedacht Heracles een list. Vanaf een naburige berg maakt hij met een bronzen ratel, die hij van Athena had gekregen, een enorm kabaal. Omdat de vogels het geluid niet konden verdragen vliegen ze angstig op uit de bomen, en worden daarna door pijlen van Heracles uit de lucht geschoten.

Hoewel de held er velen weet te doden vluchten een groot aantal vogels naar het eiland Dia in de Zwarte Zee, waar ze opnieuw de omgeving teisteren. Jaren later komen de Argonauten langs dit eiland en worden ook zij aangevallen door de vogels, die hun bijzondere pijlen afschieten op de avonturiers. Maar de Argonauten was door de ziener Phineus 1 voorspeld dat dit zou gebeuren, en weten wat ze ertegen moeten doen. Dus schuilen ze onder hun schilden terwijl ze met hun speren erop slaan, en zo een hels kabaal veroorzaakten. Ook nu schrikken de vogels van het enorme geluid, en gaan er opnieuw vandoor om nooit meer terug te keren.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz