Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Zeemonster 2 van Hesione 2

Het zeemonster van Heione

Omdat koning Laomedon 1 van Troje weigerde aan Poseidon te offeren, nadat hij samen met Apollo de muur om Troje hadden gebouwd, ontsteekt de Zeegod in woede. Hij stuurt een dodelijk Zeemonster 2 op de stad af en teistert het land bovendien met een besmettelijke ziekte. Daarop vraagt Laomedon 1 aan het orakel wat hij moet doen om van deze ellende verlost te worden. De God antwoordde dat er een eind aan de plagen zal komen als er een Trojaanse maagd geofferd wordt aan het Zeemonster 2. Het lot wees daarop Hesione 2 aan, de dochter van Laomedon 1, waarna het jonge meisje aan een rots aan zee werd gebonden en zij jammerend op haar dood wacht. Op dat moment komen de Argonauten aan bij Troje en wordt de huilende Hesione 2 ontdekt door Heracles, die samen met Telamon langs het strand liep.

De held stapt direct op Hesione 2 af en vraagt haar wat er aan de hand is. Bibberend en met neergeslagen ogen zegt ze tegen hem: ‘Ik sta hier als offer aan een Zeemonster 2, hoewel ik dit lot niet verdien. Eerst brak er een ziekte uit in ons land waardoor velen stierven, en kwam kort daarna een enorm monster uit zee omhoog. Volgens het orakel werden er eerst een aantal jonge meisjes aan de God geofferd waarna ik door het lot werd aangewezen om aan deze rosten als voer voor het monster te dienen. Maar als de hemel medelijden met mij heeft, en u degene bent wiens komst de zieners beloofd hebben, dan geeft mijn vader sneeuwwitte paarden als beloning voor het redden van mijn leven. Zeg ja en redt zowel mij als Troje van het monster.

Daarop gaat Heracles naar Laomedon 1 en belooft hem zijn dochter te redden als hij hem de merries schenkt die Zeus aan koning Tros 1 had geschonken als tegemoetkoming voor de schaking van Ganymedes. Laomedon 1 stemt toe, waarna Poseidon in de verte het teken gaf, en op hetzelfde ogenblik vanaf een golf het gebrul van het Zeemonster 2 , dat op volle kracht naar kust zwom. Terwijl zijn ogen flikkerden onder een blauwgrijs waas, en het geluid van de donder klonk, toonde het een muil met driedubbele rijen tanden, terwijl zijn staart ver naar achter reikte waar het de zee bedekte.

De duizend bochten zijn op het water te zien, terwijl de golf hem snel voorwaarts jaagt naar de geteisterde kust. Dan springt Heracles met een volle pijlenkoker op een rots, en spande zijn geweldige spieren. Op hetzelfde moment verhief het beest zijn afschuwelijke bek en bergenhoge rug. Maar Heracles greep zijn boog en bestookte het Zeemonster 2 met een wolk aan pijlen. Maar de pijlen ketsen af op de geschubde huid van het dier, waarna Heracles de boog van zich afwiep, en een groot stuk rots afbrak met zijn blote handen. Zodra het monster met zijn enorme lichaam vlakbij is werpt Heracles met al zijn kracht het rotsblok naar de kop, om daarna met zijn knots een eind aan de strijd te maken. Verslapt door de inslagen zakt het Zeemonster 2 onder water, en verdween in de golven om nooit meer boven te komen.

Bronnen:

©2016 Maarten Hendriksz