Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Abydos

Abydos is een stad aan de kust van Troad in Klein-Azië. Het ligt ten noorden van Troje aan het smalste deel van de Hellespont, tussen de steden Dardanus en Percote.

De stad is vooral beroemd vanwege de liefdesgeschiedenis tussen Hero 3 en Leander. Omdat Hero 3 aan de overkant van de zeestraat, in de stad Sestos, in Thracië woonde, en zijn ouders het niet goed vonden dat hij met het meisje omging, zwom Leander elke nacht in het geheim heen en weer om zijn geliefde te treffen. Aan deze geschiedenis kwam echter een abrupt einde toen er plotseling een storm opstak waardoor Leander verdronk.

Tijdens de Trojaanse Oorlog zijn de mensen uit Abydos goedgezind en gaan er vele mannen naar Troje om de Trojanen bij te staan in hun strijd tegen de Grieken. Enkele van deze mannen waren Maenalus 3, Democoon en Phaenops 3, de zoon van Asius 1. Aan het eind van de oorlog, toen Troje was vernietigd, slaan de Grieken op het strand van Abydos Hecabe 1 dood, de vrouw van koning Priamus, nadat ze tot waanzin was gedreven omdat al haar kinderen waren gesneuveld.

Bronnen:

©2018 Maarten Hendriksz