Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acropolis

De Acropolis is een ruim 150 meter hoge tafelberg in Athene. De top is omgeven met een dikke stenen muur met daarbinnen de burcht van Athene. Deze burcht bevat een groot aantal heiligdommen waar de belangrijkste, het Parthenon, die van de godin Athena is, de beschermgodin van de stad. Maar ook andere Goden, zoals Zeus en Nike 1, nemen op de top van de Acropolis een belangrijke plaats in.

De Goden Athena en Poseidon hadden eens ruzie om het bezit van de stad en moest uiteindelijk Zeus beslissen wie van de twee het zijn of haar stad mocht noemen. Om zijn aanspraken te doen gelden stootte Poseidon met zijn drietand midden op de top in de berg waarna er zeewater verscheen. Maar Athena had eerder op de top een olijfboom geplaatst, waarna Zeus besliste dat Athena de oudste rechten had en de stad aan haar toewees.

Volgens de oude mythen springen er veel personages van de Acropolis, om een eind aan hun leven te maken. Zo sprong de Sphinx er haar dood tegemoet nadat Oedipus haar raadsel had opgelost, maar maken ook de dochters van Cecrops 1 zo een eind aan hun leven nadat ze in de kist hadden gekeken waar de pasgeboren Erichthonius 2 lag. Daarnaast duwde de uitvinder Daedalus zijn neefje Perdix hier naar beneden, omdat hij jaloers was op de jongen die een betere uitvinder bleek te zijn dan hijzelf.

Bronnen:

©2018 Maarten Hendriksz