Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aeaea - Aenaria - Pithecusa - Hesperia 3 - Ischia

Aeaea, een eiland in de Tyrreense Zee dat op een onbekende locatie ergens voor de westkust van Etrurië in Italië lag. Hyginus noemt het ook Aenaria, of Pithecussa, en is het tegenwoordige Ischia voor de kust van Campanië in Italië. Hesiodus noemt het vervolgens Hesperia, omdat het eiland in de richting van het westen lag. Het symbool van het eiland is volgens Dictys van Cretensis de tortelduif.

Op dit eiland woonde de tovenares Circe, die door haar vader Helius naar het deze plek was gebracht in zijn zonnewagen. Wanneer Medea 1 samen met de aanvoerder van de Argonauten, Iason, op het eiland arriveert reinigt Circe het tweetal van hun bloedschuld voor de moord op Apsyrtus.

Ook Odysseus komt na de Trojaanse Oorlog op het eiland terecht, tijdens zijn tien jaar durende tocht naar huis. Dan verandert Circe de bemanningsleden van Odysseus in varkens, maar weet hij zelf aan dit gevaar te ontsnappen met hulp van Hermes. Op het eiland verwekt hij bij de Circe de zoon Telegonus 3. Nadat vele jaren later Telegonus 3 per ongeluk zijn vader had gedood op Ithaca, keert hij samen met zijn stiefmoeder Penelope 1 terug naar Aeaea en begraaft daar het lichaam van Odysseus.

Bronnen:

©2018 Maarten Hendriksz