Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegina 2 - Oenone - Oenopia - Phlius

Aegina 2, één van de grotere eilanden in de Saronische Golf, ten zuiden van Salamis, dat ongeveer midden tussen Attica en Argolis ligt. Volgens Valerius Flaccus zat het eiland ooit vast aan Sicilië, maar werd het van dit grote eiland afgebroken toen de Zondvloed over Aarde spoelde.

Voordat het eiland de naam Aegina 2 kreeg werd het Oenone of Oenopia genoemd, of door een enkele schrijver Phlius. Het eiland werd door Zeus vernoemd naar Aegina 1, de dochter van riviergod Asopus 1, nadat het meisje door de oppergod was geschaakt, en haar op dit eiland tot vrouw maakte, waar ze negen maanden later de zoon Aeacus ter wereld bracht.

Vele jaren later, toen Aeacus als koning over het eiland heerste, nam Hera wraak voor de ontrouw van Zeus, en stuurde een dodelijke plaag naar het eiland waardoor alle bewoners stierven, uitgezonderd Aeacus en zijn kinderen. Omdat Zeus medelijden met Aeacus kreeg veranderde hij de mieren op het eiland in mensen waardoor het eiland weer bevolkt raakte. Deze nieuwe bewoners werden Myrmidonen genoemd, en woord dat is afgeleid van het Griekse woord voor Mieren.

Aeacus kreeg op dit eiland bij zijn vrouw de twee beroemde zoons Peleus en Telamon, die een halfbroer Phocus 1 hadden welke Aeacus bij de nereïde Psamathe 1 verwekt had. Omdat Phocus 1 uitzonderlijk presteerde bij sportwedstrijden, beraamden de jaloerse Telamon en Peleus een moordaanslag. Door loting kreeg Telamon de taak aangewezen om de moord uit te voeren, en trof hij Phocus 1 met een discus op het hoofd toen ze samen aan het trainen waren. Vanwege deze moord werden beide broers van het eiland verbannen.

Jaren later keren Telamon en Peleus terug naar het eiland, als twee van de Argonauten, wanneer deze avonturiers terugkeren van hun tocht naar Colchis, en op het eiland een laatste tussenstop houden om water in te slaan. Op Aegina 2 bevindt zich in een groot bos de tempel van Artemis, waarin een standbeeld van Britomartis staat. Dit beeld verscheen uit zichzelf nadat het meisje in het bos verdween om aan de avances van de visser Andromedus 1 te ontkomen. Wanneer de Trojaanse Oorlog uitbreekt vertrekken er vele mannen, onder aanvoering van Diomedes 1, van dit eiland naar de strijd.

Bronnen:

©2018 Maarten Hendriksz