Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aetolië - Pitane

Aetolië, een streek in het zuidwesten op het vasteland van Griekenland, dat grenst aan de Golf van Patras in de Ionische Zee. Een belangrijke rivier die door dit gebied stroomt, is de Achelous. Van oorsprong woonden in dit gebied de Cureten 1, een andere bevolkingsgroep dan de Cureten die op Kreta woonden.

Nadat Aetolus 1, de zoon van Endymion, Elis moest verlaten omdat hij de tirannieke heerser Apis 1 vermoord had trekt hij naar deze streek op het vasteland. Daar aangekomen doodt hij zijn gastheren Dorus 2 en Laodocus 2, en noemt de streek voortaan Aetolië, naar zichzelf.

Een beroemde mythe die zich in dit gebied afspeelde gaat over koning Oeneus 1, die vergat om Artemis offers te brengen. Uit woede stuurt de godin een enorm groot en woest everzwijn naar het gebied, dat de landerijen van de koning teisterde en vele onderdanen doodde. Omdat niemand in staat was het monsterlijke dier te verjagen laat Oeneus 1 een oproep in heel Griekenland klinken om jongemannen op te roepen die het everzwijn willen doden. Deze jacht kwam bekend te staan als de Jacht op het everzwijn van Calydon.

Verder komen er enkele beroemde helden uit deze streek, zoals Thoas 2 en Tydeus, die vaak wordt aangeduid als de Aetoliër, en trouwde Heracles hier met Deianira 1. Daarnaast vertrokken er vele jongemannen uit dit gebied naar de Trojaanse Oorlog

Bronnen:

©2018 Maarten Hendriksz