Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Alpheus 2

Alpheus 2, een rivier die op de Peloponnesus die dwars door Arcadië en Elis loopt, om uiteindelijk uit te monden in de Ionische Zee. Het is een grote rivier, die rijk is aan kolken waardoor het water een gelige kleur heeft. Bij de plaats Thyrus is een doorwaadbare plek, waar het voor reizigers mogelijk is om de rivier over te steken.

Het verloop van de rivier werd, net als die van de Peneus, eens door Heracles voor een dag omgeleid, om de stallen van koning Augeas te reinigen. Na de voltooiing van dit werk stelde Heracles de Olympische spelen in Elis in, en selecteerde de mooiste plek voor een zo’n groot festival, de vlakte die langs de oevers van de rivier lag. Ook het fort Tryoessa, waar eens een slag werd geleverd tussen de mannen van Pylos en Elis, ligt aan de oevers van de Alpheus 2, net als de stad Salmone.

Volgens een bepaalde mythe kent de Alpheus 2 een verborgen loop onder de zee door naar het eiland Sicilië. Wanneer riviergod Alpheus eens hevig verliefd wordt op Arethusa 3, die naakt in zijn water had gezwommen en voor hem op de vlucht slaat naar het eiland, volgt de riviergod haar via deze ondergrondse doorgang om zijn geliefde te omarmen.

Bronnen:

©2018 Maarten Hendriksz