Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Abas 3

Abas 3 is de zoon van koning Lynceus 2 uit Argos en diens vrouw Hypermnestra 2. Zijn moeder is de enige van de vijftig dochters van Danaus 1 die haar man, één van de vijftig zoons van Aegyptus 1 niet vermoord tijdens de huwelijksnacht, toen deze de meisjes uit Egypte naar Argos waren achtervolgd.

Abas 3 is de eerste die de dood van zijn grootvader Danaus 1 aan zijn vader Lynceus 2 rapporteert. Als dank krijgt Abas 3 van hem het schild van Lynceus 2, dat hij aan Hera gewijd had, en als jongeman gebruikte. Tevens stelt zijn vader vijfjaarlijkse spelen in, waar in plaats van kransen, schilden als prijs worden uitgeloofd aan de winnaars van de wedstrijden.

Na de dood van Lynceus 2 volgt Abas 3 hem op als koning over Argos waar hij bekend zou worden als een grimmige en strijdbare koning. Hij trouwt met Aglaia 3, de dochter van Mantineus 1, en verwekt bij haar de tweeling Acrisius 1 en Proetus 1.

Deze tweeling maakt al in de moederschoot ruzie en zouden dat hun leven lang blijven doen om de macht over Argos. Vanwege de dood van zijn vader Lynceus 2 doodt Abas 3 zijn kleinzoon Megapenthes 1, de zoon van Proetus 1.

Stamboom:

Lynceus 2 Hypermnestra 2 Mantineus 1 -
Abas 3 Aglaia 3
Acrisius 1, Proetus 1

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz