Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Abterus - Apterus

Abterus, die ook wel Apterus wordt genoemd, is een bewoner van Kreta waar de koning van het eiland, Cydon 4, hem beloofde zijn dochter Eulimene 2 als vrouw te geven. Maar het meisje is verliefd op de beroemdste man van Kreta, Lycastus 2, met wie zij heimelijk het bed deelt.

Wanneer enkele steden op Kreta in opstand komen tegen Cydon 4 en hem eenvoudig verslaan, stuurt de koning enkele gezanten naar het orakel om te vragen wat hij moet doen. Als antwoord kwam dat hij een maagd moest offeren aan de helden die op het eiland vereerd werden. Zoals in die tijd gebruikelijk werd de maagd onder het volk gekozen door lootjes te trekken en wees het lot zijn eigen dochter Eulimene 2 aan.

Haar geheime minnaar, Lycastus 2, die voor het leven van het meisje vreesde, bekende dat zij geen maagd meer was omdat hij met haar het bed deelde, en smeekte voor haar leven. Desondanks besliste de volksvergadering dat zij toch moest sterven. Nadat Eulimene 2 geofferd was gaf Cydon 4 aan de priester opdracht om haar buik open te snijden en werd ontdekt dat zij zwanger was.

Abterus, die vond dat hij door Lycastus 2 dodelijk beledigd was, ging in een hinderlaag liggen en doodde hem. Vanwege deze misdaad werd Abterus verplicht om in ballingschap te gaan. Hij vluchtte naar Lycië, waar hij door koning Xanthus 9 in de stad Termera werd opgenomen.

Stamboom:

- - - -
Abterus -
-

Bron:

©2013 Maarten Hendriksz