Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acalle

Acalle is een dochter van koning Minos 1 van Kreta en zijn vrouw Pasiphae 1. Andere schrijvers noemen als vrouw van koning Minos 1 ook wel Crete 1. Acalle heeft vier broers; Catreus, Androgeus 1, Glaucus 3 en Deucalion 1, en vier zussen; Xenodice, Ariadne, Euryale 1 en Phaedra.

Acalle en de wolf

De god Apollo ziet eens het jonge meisje op Kreta, wordt verliefd op haar, en deelt het bed met het Acalle. Ze wordt zwanger maar verbergt uit angst voor haar vader deze zwangerschap. Na negen maanden baart zij in het geheim een zoon, die zij Miletus 1 noemt, en legt hem te vondeling in het bos. Door de wil van Apollo kwamen er wolven om het kind te bewaken en melk te geven, en wordt hij enige tijd later door enkele herders gered die hem meenemen naar hun huis en daar grootbrengen.

De liefde van Apollo voor het meisje is echter nog niet gedoofd en zij wordt opnieuw zwanger. Deze keer lukt het haar niet om de zwangerschap voor Minos 1 te verbergen. Haar vader wordt hier zo woedend over dat hij zijn dochter van huis wegstuurt naar het verre Libya. Daar bevalt zij opnieuw van een zoon die ze Amphithemis of Garamas noemt.

Stamboom:

Minos 1 Pasiphae 1 / Crete 1 Zeus Leto
Acalle Apollo
Amphithemis (Garamas), Miletus 1

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz