Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acamantis

De Danaiden

Acamantis is één van de vijftig dochters van de Egyptenaar Danaus 1, die hij bij één van zijn vele vrouwen verwekt, en in Libya wordt geboren. Wanneer Danaus 1 met zijn broer Aegyptus 1, die vijftig zoons heeft, een conflict krijgt over de heerschappij van Egypte bouwt hij op advies van Athena een schip waarmee hij en zijn vijftig dochters het land uit vluchten naar Argos1 in Griekenland.

Korte tijd later komen ook de vijftig zoons van Aegyptus 1 naar Argos1 om daar met de vijftig dochters van Danaus 1 te trouwen. Danaus 1 wijst elk van zijn dochters aan één van de zoons van Aegyptus 1 toe en zo krijgt Acamantis Ecnomius als echtgenoot. Nadat dit gebeurd was onthaalde Danaus 1 allen op een groot feest en gaf zijn dochters ieder een dolk om hun bruidegom, tijdens de huwelijksnacht, te vermoorden. Alle dochters voldoen aan deze opdracht behalve Hypermnestra 2.

Nadat deze moorden waren gepleegd begroeven de meisjes de hoofden van hun dode echtgenoten in Lerna en bewezen buiten de stad, gescheiden van de hoofden, hun lichamen de laatste eer. In opdracht van Zeus reinigde Athena en Hermes de meisjes van hun misdaden.

Later organiseerde Danaus 1 sportwedstrijden in Argos waarbij hij zijn dochters aan de winnaars wegschonk. Zie verder bij de Danaiden.

Stamboom:

Danaus 1 - Aegyptus 1 -
Acamantis Ecnomius
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz