Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acamas 1

Acamas 1 is de jongste zoon van de oude raadgever Antenor 1 en diens vrouw Theano 1 uit Dardanië, een streek in Klein-Azië vlakbij Troje. Zijn broers zijn Agenor 1, Archelochus 1, Coon, Demoleon 1, Helicaon 1, Iphidamas 1, Laodamas 1, Laodocus 1, Polybus 1, Glaucus 5, Eurymachus 3, Thersilochus 3 en Medon 2.

Tijdens de Trojaanse Oorlog is Acamas 1 samen met zijn broer Archelochus 1 onderbevelhebber, onder Aeneas, van de Dardaniërs. Beide broers zijn kundige strijders en zeer bedreven in alle vaardigheden van het oorlog voeren. Naast zijn broer Archelochus 1 strijden ook zijn andere broers Polybus 1 en Agenor 1 mee in de oorlog. In het negende jaar van de strijd ontstaat er een groot gevecht, op de vlakte tussen het scheepskamp van de Grieken en de burcht van Troje, nadat Achilles weigerde nog langer mee te strijden in het leger van de Grieken. Onder aanvoering van Hector, en met hulp van Zeus, dringen de Trojanen op naar het Griekse kamp en weten uiteindelijk het Griekse scheepskamp binnen te dringen.

Acamas in gevecht

Als Poseidon op zijn beurt de Grieken steunt wordt de broer van Acamas 1, Archelochus 1, gedood door de grote Ajax 1 die hem met een speer in de hals raakt waardoor deze zijn nek breekt. Acamas 1 gaat daarop beschermend over zijn broer staan en doodt op zijn beurt de Griek Promachus 1 die het lijk tussen zijn benen vandaan probeerde te slepen.

Zegevierend roept hij vervolgens: ‘Jullie Grieken, die zo dapper zijn met jullie bogen en zo kwistig met dreigementen, denk toch niet dat alleen wij met rampen en tegenslagen te maken krijgen. Wij hebben onze verliezen achter de rug en die van jullie gaan nog komen. Kijk maar eens naar die Promachus 1 van jullie, door mijn lans in slaap gebracht, als een directe vergelding voor de dood van mijn broer. Dit is de wens van iedere weldenkende: dat een familielid hem overleeft en zijn dood wreekt.’ Maar wanneer de Griek Peneleus op zijn gebral afstormt gaat Acamas 1 er als een haas vandoor.

Volgens de schrijver Homerus werd Acamas 1 later die dag alsnog door de Griek Meriones gedood terwijl hij in paniek in zijn strijdwagen wilde stappen om naar Troje te vluchten. Volgens de schrijver Quintus van Smyrna werd Acamas 1 niet tijdens de strijd om het Griekse scheepskamp gedood, maar werd hij door Antilochus, de zoon van Nestor, met zijn speer net boven de knie in zijn been geraakt. Vanwege deze wond werd hij overvallen door een pijnlijke angst en trok zich terug uit de strijd, met gedoofde strijdlust de oorlog aan zijn kameraden overlatend. Pas enkele dagen later, vlak voor het moment dat Paris dodelijk werd getroffen, werd Acamas 1 door dezelfde Meriones gedood.

Stamboom:

Antenor 1 Theano 1 - -
Acamas 1 -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz