Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acanthis

Acanthis het vogeltje

Acanthis is de wonderschone dochter van Autonous 3 en Hippodamia 7. Ze heeft vier broers: Erodius, Anthus 2, Schoeneus 4 en Acanthus. Omdat Autonous 3 de veeteelt op zijn uitgebreide landerijen verwaarloosde groeiden daar geen gewassen maar alleen biezen en distels. Om deze reden vernoemde hij zijn kinderen naar deze planten. Autonous 3 verwierf vele kuddes paarden die geweid werden door zijn vrouw Hippodamia 7 en hun kinderen.

Deze kuddes waren zeer dierbaar aan Erodius die de paarden liet grazen in de graslanden. Toen Anthus 2 de merries eens uit de weiden wilde drijven kwamen de dieren in opstand en begonnen Anthus 2 te verslinden terwijl hij in doodsnood vele jammerklachten naar de goden riep om hem te redden.

De vader en moeder van de jongen proberen hem nog te redden maar ze waren te zwak. Terwijl iedereen jammerde kregen Zeus en Apollo medelijden met hen en veranderde het gezin in vogels. Samen met haar vier broers werd Acanthis veranderd in een vogeltje met dezelfde naam die zij voor de metamorfose droeg. Haar vader veranderde in een kwartel en haar moeder in een leeuwerik.

Stamboom:

Autonous 3 Hippodamia 7 - -
Acanthis -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz