Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acarnan 1

Acarnan 1 is een zoon van Alcmaeon en Callirhoe 2. Samen met zijn broer Amphoterus 2 wordt hij in Thesprotië in de buurt van de rivier Achelous geboren. Wanneer Callirhoe 2 te horen krijgt dat haar man in het buitenland is vermoord vanwege de halsketting van Harmonia, vraagt zij aan Zeus, toen deze haar eens opzocht, om er voor te zorgen dat zodra haar jonge zoons volwassen waren ze wraak zouden nemen op de moordenaars van hun vader. Zeus gaf gehoor aan het verzoek van Callirhoe 2 en de jongens groeiden plotseling op tot volwassen mannen.

Halsketting van Harmonia

Amphoterus 2 en Acarnan 1 gaan direct op weg om de moordenaars van hun vader te straffen en logeren onderweg bij Agapenor. Precies op dat moment logeren Pronous 2 en Agenor 7, de zoons van Phegeus 2, ook bij Agapenor. Deze zijn onderweg naar Delphi om de halsketting van Harmonia, die zij van Alcmaeon hebben geroofd, als wijgeschenk aan de god te schenken.

Acarnan 1 en Amphoterus 2 doden het tweetal, dat hun vader Alcmaeon had vermoord, nemen de halsketting en de mantel van Harmonia mee en reizen door naar Psophis waar zij het paleis van Phegeus 2 binnengaan en ook hem en zijn vrouw doden. Acarnan 1 en Amphoterus 2 worden tot aan Tegea achterna gezeten maar daar gered omdat de mensen van Tegea en enkele Argivers hen te hulp schoten en de Psophiërs op de vlucht joegen.

Nadat ze hun moeder over het gebeuren hadden ingelicht, gingen ze met het halssnoer en de mantel naar Delphi, waar ze die als wijgeschenk in de tempel van de god ophingen in overeenstemming met de opdracht van hun grootvader Achelous. Van daar reisden ze verder naar Epirus, waar ze een groep kolonisten verzamelden en de stad Acarnië in Epirus stichtten die vernoemd is naar Acarnan 1

Stamboom:

Alcmaeon Callirhoe 2 - -
Acarnan 1 -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz