Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acarnan 2

Acarnan 2 is één van de vele vrijers die van het eiland Dulichium naar Ithaca kwam om de mooie Penelope 1 het hof te maken. Ze dachten dat haar man Odysseus gestorven was tijdens de Trojaanse oorlog en Penelope 1 nu wel met één van hen kon trouwen. Zij kwamen in grote aantallen naar het paleis waar ze feestmaaltijden hielden ten koste van de kuddes van Odysseus.

vrijers van Penelope

Onder dwang van de vrijers beloofde Penelope 1 dat ze met één van hen zal trouwen zodra ze klaar was met het lijkkleed voor haar vader, Laertes, waaraan ze drie jaar lang werkte. Overdag weefde ze de draden, terwijl ze die ‘s nachts weer uithaalde. Zo werden de vrijers door Penelope 1 bedrogen, totdat ze betrapt werd, en haar dwongen om op korte termijn een keuze te maken.

Kort daarna, tijdens een van die feestmaaltijden, organiseert Telemachus, de zoon van Penelope 1 en Odysseus, een wedstrijd boogschieten. Hij vertelt dat diegene die het lukt om de grote boog van Odysseus te spannen, en een pijl door de ogen van een aantal achter elkaar opgestelde bijlbladen kan schieten, met zijn moeder Penelope 1 mag trouwen.

Alle vrijers doen een poging maar geen van hen slaagt voor de test. Dan pakt een onbekende bedelaar de boog die het wel lukt om dit kunststukje klaar te spelen. Het blijkt Odysseus te zijn die onverwachts is teruggekeerd. Samen met Telemachus en enkele bedienden richt Odysseus daarop een bloedbad onder de vrijers aan die allen, inclusief Acarnan 2, sneuvelen.

Stamboom:

- - - -
Acarnan 2 -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz