Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Achates

Schipbreuk

Wanneer Aeneas, na de val van Troje, met enkele schepen over zee vlucht, op zoek naar een nieuwe woonplaats, is de koene Achates, uit Lycië, een van zijn volgelingen die op zijn schip meevaart. Nadat zij Sicilië voor de eerste keer hebben aangedaan beveelt godin Hera de Winden om een geweldige storm op te wekken. Zij wil namelijk niet dat het Aeneas lukt om een nieuw Troje te stichten. Alle winden stormen direct met verschrikkelijk geweld op de schepen af. Riemen knappen en door enorme waterbergen worden de schepen naar de klippen gedreven waardoor er direct een schip ten onder gaat. Het schip van Achates ligt ook op de rotsen maar blijft drijven ondanks dat het veel water maakt. De rest van de vloot wordt door de storm uiteen gedreven en verdwijnt over zee uit het zicht.

Poseidon, die heeft gemerkt dat de zee enorm in beroering is, steekt zijn hoofd boven water en heeft direct in de gaten dat Hera hier de oorzaak van is. Hij beveelt de Winden onmiddellijk te vertrekken waarna de zee weer rustig wordt. Ook beveelt hij de Nimf Cymothoe, samen met zeegod Triton, het schip van Achates van de rotsen af te duwen. De mannen spannen zich op het kalme water in om de Afrikaanse kust te bereiken waar zij na veel zwoegen aankomen. Verkleumd gaan ze aan land en maakt Achates een warm vuur door een vonk uit een vuursteen te slaan en die in een droog bed van bladeren op te vangen.

Uitgeput maken de mannen het natte koren uit het schip warm en eten zo wat spelt. Dan ziet Aeneas in de buurt drie herten zwerven en gaat hij samen met Achates, die zijn boog en pijlenkoker draagt, op jacht om de dieren te schieten. Het lukt hen om een groot aantal dieren te doden en verdeelt die onder de overgebleven bemanning. Tijdens de maaltijd drinken ze wat wijn die ze van de Siciliaanse Acestes hebben gekregen, spreekt Aeneas de mannen en vrouwen moed in, en herdenken ze hun lotgenoten die zijn omgekomen in de storm.

Ontmoeting met Dido

De volgende dag besluit Aeneas om het binnenland te verkennen en hulp te zoeken. Hij gaat samen met Achates, die nu twee werpspiesen met brede ijzeren punten draagt, op weg. Onderweg komen zij de vermomde godin Aphrodite tegen, de moeder van Aeneas, die hen de weg wijst naar de in de buurt gelegen stad, Carthago, waar Dido als koningin over heerst. In de stad aangekomen wachten Aeneas en Achates, die door Aphrodite in een wolk worden verborgen, in de tempel van Hera op de koningin. Daar breekt Aeneas in tranen uit, wanneer hij een aantal krijgstaferelen uit de Trojaanse oorlog uitgebeeld ziet op de muren, en zegt tegen Achates: ‘Welke streek is nog niet vervuld van onze ellende? Ook hier bestaat nog loon voor ons roemrijk gedrag, en tranen om te lijden. Ook hier wordt men beroerd door het lot van stervelingen. Laat je angst varen, deze roem zal ons behoud verzekeren.

Ontvangst bij Dido

Terwijl zij de afbeeldingen bewonderen komt de koningin binnen, samen met enkele mannen van de schepen die tijdens de storm uit het zicht waren verdwenen en ook op de kust zijn geland. Aeneas en Achates zouden hen graag omarmen maar zijn niet zeker van de situatie. Ze houden zich stil in de wolk en luisteren hoe de mannen door Dido ontvangen worden. Nadat de koningin naar het verhaal van de mannen heeft geluisterd zegt zij: ‘Laat uw angst varen, mannen van Troje. Bij mij bent u veilig en ik zal jullie helpen om de schepen te herstellen. Jullie mogen ook blijven en helpen deze stad verder uit te bouwen. En mocht jullie koning Aeneas nog aankomen dan is ook hij welkom.

Na deze woorden van Dido zegt Achates tegen Aeneas: 'Zoon van de godin, wat nu, wat vind je hiervan? Je ziet: alles is veilig, de vloot en bemanning behouden. Slechts één schip ontbreekt dat wij zelf op zee zagen ondergaan. Al het andere is precies zoals je moeder het ons vertelde'. Nauwelijks had hij dit gezegd of de wolk die hen omhulde brak plotseling open en loste op in de heldere lucht. De godin Aphrodite laat Dido onmiddellijk verliefd worden op Aeneas en zij nodigt hem uit om een feestmaaltijd in het paleis te gebruiken.

Achates wordt door Aeneas opgedragen om dit bericht naar de achtergebleven Trojanen aan de kust te melden. Zonder dat Achates het in de gaten heeft wordt hij vergezeld door Eros, de zoon van Aphrodite. Deze zorgt ervoor dat Achates, naast de Trojanen, ook allerlei mooie cadeaus meeneemt naar de stad zodat Aeneas die aan Dido kan schenken om het liefdesvuur nog meer aan te wakkeren. Tijdens de feestmaaltijd vertelt Aeneas al de avonturen die hij en zijn volgelingen beleefd hebben, waarin Achates menigmaal als zijn trouwe wapendrager en boodschapper een rol heeft gespeeld. Aeneas verblijft lange tijd bij de verliefde Dido maar besluit uiteindelijk toch om de reis naar Italië voort te zetten waarna Dido zelfmoord pleegt en de macht naar haar zuster Anna overgaat.

Ontmoeting met Anna

Vele jaren later, tegen de tijd dat Aeneas het koninkrijk in Italië en de dochter van Latinus 2 verworven had, liep hij eens samen met Achates op een eenzaam pad aan de kust. Daar ziet hij plotsklaps Anna lopen. Achates ziet haar ook en schreeuwt: ‘Het is Anna!’ Er volgt een emotionele ontmoeting en het tweetal neemt Anna mee naar huis om de vrouw van Aeneas te ontmoeten en alle gebeurtenissen nog eens te bespreken.

Stamboom:

- - - -
Achates -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz