Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acheron

Acheron is een Riviergod en één van de vele zoons van Tethys en Oceanus. Samen met zijn broers en zussen is hij één van de drieduizend Oceaniden. Het bijzondere aan deze rivier is dat hij door de onderwereld stroomt en uiteindelijk, via een grote diepe kloof bij de landtong Acherusia, bij Bithynië in de Zwarte Zee stroomt. Volgens de oude Grieken was dit de toegangspoort tot de onderwereld. In de onderwereld zelf komen de Phlegethon en de Cocytus, die een zijtak is van de Styx, uit in de Acheron. Bij de samenkomst van die twee donkere rivieren staat een rots.

Acheron in de onderwereld

De kolkenrijke rivier vormt de grens, tussen onder- en bovenwereld, die levende mensen niet kunnen passeren. Dode mensen worden, na betaling van een munt, door veerman Charon over de Acheron naar de onderwereld geroeid. Acheron heeft het vermogen om de goden van de bovenwereld, uitgezonderd Hermes, te weigeren om de rivier oversteken. Acheron staat bekend als de rivier van pijn en zijn water is slijkerig zwart, troebel, bitter en boert walgelijke modder op.

Acheron trouwde met Gorgyra en verwekte aan het Meer van Avernus bij haar de zoon Ascalaphus 2. Deze zoon zal later getuigen dat hij Persephone 1 een granaatappelpit heeft zien eten waardoor zij een vaste periode per jaar in de onderwereld moet verblijven.

Wanneer Hades in vuur en vlam raakt voor de godin Persephone 1 roept hij de boodschappergod Hermes bij zich en vertelt hem met donderende stem een boodschap bij Zeus af te geven. Toen Acheron dit gebulder hoorde was hij sprakeloos en vol stil ontzag voor de macht van de koning van de onderwereld terwijl ook de andere rivieren zwegen.

Als enige tijd later Hades met Persephone 1 in het huwelijk treedt laat Acheron, in plaats van water, melk uit zijn bron opwellen.

Stamboom:

Oceanus Tethys - -
Acheron Gorgyra (Orphne)
Ascalaphus 2

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz