Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acis

Acis en Galatea

Acis is een zoon van de natuurgod Pan en de waternimf Symaethis die op één van de Liparische eilanden ten noorden van Sicilië wordt geboren. Zijn vader en moeder zijn dol op de jongen, maar ook de waternimf Galatea 1 is gek op hem. Hoewel hij pas zestien jaar oud is en zijn wangen een aarzelende baard vertonen is de nimf smoorverliefd op de mooie jongen en begint een verhouding met hem.

Wanneer zij, verscholen in een grot, samenliggen horen zij op een afstand de Cycloop Polyphemus 2, wiens ene oog jaren later door Odysseus uitgestoken zou worden, een lied zingen. Deze eenogige reus was ook verliefd op Galatea 1, maar deze moet niets van de lelijke eenoog hebben en wees hem in het verleden keer op keer af. Plotseling ontdekt de jaloerse Polyphemus 2 het tweetal in de grot en stormt op hen af. In doodsangst duikt Galatea 1 in zee terwijl Acis over land vlucht. Vol wraakzucht achtervolgt de Cycloop de jongen, rukt een rotsblok uit de berg en werpt dat naar Acis. Het rotsblok raakt hem half maar toch wordt Acis door het rotsblok geplet. Jammerend roept Galatea 1 om hulp naar haar ouders, en haar gebed wordt verhoord.

Een felrood bloedspoor druipt onder de rots vandaan, maar kort daarna verdwijnt de bloedkleur en ontstaat er de kleur van een rivier die door een stortbui vertroebeld is en langzaam helder wordt. Vervolgens spleet de rots, waar die nat werd, en begonnen er slanke rietpluimen uit te groeien. Daartussen verrees tot aan zijn middel een man met nieuwgevormde horens die met riet waren omkranst. De man, die vroeger Acis was geweest, maar nu groot en waterblauw van kleur. Zó leefde Acis voort, in een prachtige rivier veranderd, met zijn naam van vroeger.

Stamboom:

Pan Symaethis Nereus Doris 2
Acis Galatea 1
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz