Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Acontius

Cydippe en de appel

Acontius is een mooie jongen van het eiland Ceos. Op een keer gaat hij naar het jaarlijkse festival van Artemis en wordt daar verliefd op Cydippe 4, de dochter van een edele Athener. Toen hij haar in de tempel zag zitten terwijl zij bezig was met het offer wierp hij een appel naar haar toe waarop hij de volgende tekst had geschreven: ‘Ik zweer bij het heiligdom van Artemis om met Acontius te trouwen.’

Haar verzorgster raapte de appel op en gaf die aan Cydippe 4 die de tekst hardop voorlas. Het meisje wierp daarna de appel weg maar de godin had haar eed gehoord, zoals Acontius het had gewild. Toen het festival voorbij was ging Acontius naar huis, afgeleid door zijn verliefdheid. Daar ondernam hij geen verdere actie en wachtte af wat er zou gaan gebeuren.

Enige tijd later, toen de vader van Cydippe 4 op het punt stond om haar aan een ander ten huwelijk te geven, werd het meisje vlak voor de bruiloft ziek. Dit gebeurde drie keer achter elkaar. Acontius, die deze gebeurtenis te horen kreeg, haastte zich naar Athene en het orakel van Delphi, dat werd geraadpleegd door de vader van Cydippe 4. Het orakel verklaarde aan de vader dat Artemis de ziekte veroorzaakte vanwege de woordbreuk van Cydippe 4.

Daarop verklaarde het meisje de hele affaire aan haar moeder, en werd haar vader uiteindelijk gedwongen om Cydippe 4 als vrouw aan Acontius te geven. Zie voor een gelijksoortig verhaal ook Ctesylla en Hermochares.

Stamboom:

- - - -
Acontius Cydippe 4
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz