Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Actis

Zonnegod Helius en de Nimf Rhode

Actis is één van de zeven zoons die de zonnegod Helius, ver voor de zondvloed, bij de nimf Rhode 1 verwekte. Deze zeven zoons, die tot de groep Heliaden behoren, werden geboren op het eiland Rhodos. De zes broers van Actis zijn: Ochimus, Cercaphus, Macar, Tenages, Triopas 2 en Candalus. Actis heeft ook nog een zus Electryone die echter al op jonge leeftijd sterft.

Wanneer de Heliaden volwassen zijn vertelt Helius hen dat mensen die als eerste aan Athena zouden offeren altijd de aanwezigheid van de godin zouden voelen. In hun haast om aan de opdracht van hun vader te voldoen, vergeten de broers om het vuur onder het offer aan te steken. Daardoor staan de Atheners, omdat het Cecrops 1 wel lukte om als eerste te offeren, altijd in een goed blaadje bij de godin.

De broers zijn zeer begaafde mensen en blinken uit in verschillende studies, waaronder de astrologie. De meest begaafde van het stel is Tenages, waar de andere zes broers zeer jaloers op zijn. Uit afgunst wordt Tenages door de broers gedood waarna zij moeten vluchten naar het buitenland. Actis vlucht naar Egypte waar hij een stad sticht die hij Heliopolis noemt, naar zijn vader. Van hem leerden de Egyptenaren de wetten van de astrologie.

Stamboom:

Helius Rhode 1 - -
Actis -
-

Bron:

©2013 Maarten Hendriksz