Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Actor 11

Actor 11 is een soldaat in het leger van de Zeven tegen Thebe. Wanneer hun ziener en aanvoerder Amphiaraus, tijdens de aanval op de stad, plotseling door een scheur in de aardbodem wordt opgeslokt, staan de soldaten met stomheid geslagen. Actor 11 gaat samen met Mopsus 4 naar koning Adrastus 1 om de gebeurtenis, die hij met eigen ogen heeft gezien, te vertellen. Daarop besluit Adrastus 1 om terug te trekken en zich te beraden wat er nu moet gebeuren.

nachtelijke strijd

Er wordt een nieuwe ziener, Thiodamas 2, aangesteld en deze orakelt dat er een nachtelijke overval gepleegd moet worden op het leger van de Thebanen dat buiten de stad hun kamp heeft opgeslagen. Er wordt een groep van dertig overvallers aangewezen waar ook Actor 11, als wapendrager van Capaneus, deel van uitmaakt. Steels gaan ze op het kamp af en veroorzaken daar een grote slachting.

Actor 11 doodt vele Thebanen waardoor het gras donker en stijf wordt van het vele bloed dat er vloeit. Kort daarop doodt de felle Actor 11 de Thebaan Thamyris 2 die in de armen van zijn broer lag te slapen. Zo gaat de slachting heel de nacht door maar tegen de ochtend zegt Actor 11 tegen Thiodamas 2: ‘Deze onverwachtse overwinning voldoet voor de Pelasgen. Slechts enkelen, denk ik, uit die grote groep zijn aan de wrede dood ontsnapt. Stel een grens aan ons succes. Ook het angstige Thebe heeft haar goden. Anders raken wij misschien ook degenen die ons hebben begunstigd kwijt.Thiodamas 2 geeft hem gelijk en de groep keert voldaan terug naar het legerkamp van de Zeven.

Stamboom:

- - - -
Actor 11 -
-

Bronnen:

©2013 Maarten Hendriksz