Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Adamas

Adamas wordt geboren als zoon van Asius 1 in de stad Arisbe in de Troad. Hij heeft een broer Pheanops 3. Als de Trojaanse Oorlog uitbreekt trekt hij samen met zijn vader en broer naar Troje om de stad te helpen bij de verdediging tegen de Grieken.

Trojaanse Oorlog

In het tiende jaar van de strijd, wanneer de Trojanen het Griekse scheepskamp aanvallen, rent hij luide kreten slakend achter de strijdwagen van zijn vader aan om de toegangspoort te bestormen. Deze wordt echter verdedigd door de Grieken Polypoetes 1 en Leonteus 1. Vele uren later, met de hulp van Hector, slagen zij er uiteindelijk om het tweetal te verslaan en binnen het scheepskamp te komen.

Daar ontstaat een geweldig gevecht en Adamas loert op een kans om de Griek Antilochus met zijn speer te raken. Als deze even niet oplet, werpt Adamas zijn speer, die midden in het schild van Antilochus terecht komt. Poseidon steunt op dat moment de Griek en zorgt ervoor dat het wapen niet door het schild dringt maar halverwege blijft steken. De speer breekt af en valt verkoolt op de grond. Adamas die nu geen speer meer heeft probeert zijn leven te redden door zich te verschuilen tussen de andere Trojanen.

De Griek Meriones heeft echter alles gezien en gaat hem achterna. Hij werpt zijn speer naar Adamas die in zijn navel getroffen wordt. Kronkelend van de pijn valt hij op de grond en probeert het wapen uit zijn buik te trekken. Even later staat Meriones bij Adamas, wrikt de speer los, en blaast Adamas zijn laatste adem uit.

Stamboom:

Asius 1 - - -
Adamas -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz