Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Adrastia

De geit Amalthea

Adrastia is de nimfendochter van de legendarische koning Melisseus 1, die in het westen van Boeotië, in het geurige Helicon, woonde. Volgens de schrijver Hyginus was Adrastia echter een dochter van Oceanus en Tethys en behoorde zij tot de grote groep Oceaniden.

Samen met haar zussen, Ide 3 en Althaea 2, woont Adrastia bij de Cureten op het eiland Kreta in de tijd dat Rhea zwanger is van Zeus. Als Rhea op het punt van bevallen staat gaat zij naar Kreta om te voorkomen dat Cronus haar pasgeboren zoon zal opeten. Na de bevalling geeft Rhea haar zoon aan Adrastia en Ide 3 om hem groot te brengen. Dit tweetal voedt de kleine Zeus met de melk van de geit Amalthea, die daarvoor honingraten te eten krijgt, terwijl de Cureten op hun schilden slaan om te voorkomen dat Cronus het gehuil van de baby hoort.

Adrastia maakt later voor de kleine Zeus een mooie ronde bal, vervaardigd van gouden banden waar de naden onzichtbaar van zijn weggewerkt met lazuur. Wanneer je de bal door de lucht gooit trekt deze een vuurspoor in de lucht.

Stamboom:

Melisseus 1 / Oceanus - / Tethys - -
Adrasteia -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz