Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Adrastus 3

Adrastus 3 en Amphius1 zijn de zoons van de ziener Merops1 uit Percote. Als plaats van herkomst wordt echter ook Adrastia en Zelia genoemd. De broers hebben ook twee zussen: Arisbe1 en Cleite. Wanneer de Trojaanse oorlog uitbreekt wil het tweetal meedoen aan de strijd maar hun vader raadt hen af naar Troje te gaan omdat zij daar hun leven zullen verliezen. De broers willen niet luisteren naar de wijsheden van hun vader en trekken in de tiende jaar van de strijd naar Troje als aanvoerders van de mannen uit Adrastia, Apaisos, Pityeia en die van de steile hellingen van de Tereia.

Nadat de Trojanen het bestand schenden woedt er een verschrikkelijke veldslag tussen de Grieken en de Trojanen op de vlakte. Als Adrastus 3, tijdens deze gevechten, met zijn strijdwagen in het kreupelhout terecht komt breekt de disselboom en valt hij uit de wagen naast het wiel met zijn gezicht in het stof. Zijn paarden slaan op hol en gaan er vandoor. Op dat moment wordt hij levend gevangen genomen door de Griek Menelaus, de broer van koning Agamemnon. In doodsangst slaat Adrastus 3 zijn armen om de knieën van Menelaus en smeekt hem om als krijgsgevangene afgevoerd te worden naar het scheepskamp van de Grieken. ‘Mijn vader is rijk,’ zegt hij tegen Menelaus, ‘en zal je een vorstelijke losprijs betalen als hij hoort dat ik levend gevangen ben genomen.’

Menelaus staat al op het punt om zijn schildknaap opdracht te geven Adrastus 3 af te voeren als Agamemnon komt aanlopen om zijn broer onderhanden te nemen. ‘Ben je bang om hem te doden?’ vraagt hij aan Menelaus. ‘Behandelden de Trojanen je ook zo netjes toen je hen in je huis te gast had en zij je vrouw Helena schaakten? Nee toch! We moeten niemand van de Trojanen in leven laten, zelfs de kinderen in de schoot van hun moeder niet. Heel dat volk moet uitgeroeid worden zodat er niemand meer is om hun te gedenken of een traan om te laten.’ Na die woorden bedenkt Menelaus zich en duwt Adrastus 3 van zich af waarna Agamemnon een speer in zijn zij steekt en Adrastus 3 sterft. Agamemnon gaat vervolgens met een voet op zijn lichaam staan om de speer uit de wond te trekken.

Kennelijk heeft Adrastus 3 meerdere levens want in hetzelfde boek van Homerus, de Ilias, wordt hij nog een keer gedood. Als Hector, gesteund door Zeus, de Trojanen aanvoert om de Grieken terug te drijven in hun scheepskamp rijdt Adrastus 3 samen met zijn broer in hun strijdwagen op de Grieken af. Diomedes1 biedt echter hevig weerstand, doodt de beide broers met zijn speer, en berooft hen daarna van hun wapenuitrustingen.

Stamboom:

Merops1 - - -
Adrastus 3 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz