Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aega - Aex - Cynosura - Pine

Aega is een nimf en de dochter van Olenus 1 uit Aetolië die door sommige schrijvers ook Aex, Pine of Cynosura wordt genoemd. Ze heeft een zus Helice 3. Volgens de onbekende schrijver Parmenniscus zou Melisseus 1, een koning op Kreta, de vader van Aega en Helice 3 zijn en weer een andere schrijver noemt hen de dochters van Helius.

Als oergodin Rhea de kleine Zeus heeft gebaard brengt zij hem, uit angst dat Cronus Zeus zal verslinden, naar Aega en Helice 3 op Kreta om hem in het geheim groot te laten brengen. Omdat de twee zussen geen melk hadden gaven zij Zeus een geit, Amalthea, die hem zoogde. Als beloning voor deze daad wordt Aega als het sterrenbeeld Geit (Capella) aan de hemel geplaatst.

De geit voedt Zeus

In het geval dat Aega de dochter van Helius was had zij een prachtig lichaam maar een gruwelijke geest. Hierdoor verschrikt, smeekten de Titanen Gaea om haar lichaam uit het zicht te laten verdwijnen, en verborg Gaea het lichaam van Aega in een grot op het eiland Kreta. Daar werd Aega later de verzorgster van Zeus, zoals hiervoor verteld.

Maar toen Zeus tijdens zijn jeugd, blakend van zelfvertrouwen, de oorlog met de Titanen voorbereidde, kreeg hij een voorspellend orakel dat indien hij wilde winnen, de oorlog door hem gevoerd moest worden terwijl hij beschermd werd door de huid van een geit. Dus slacht Zeus de geit en ging de strijd aan met de Titanen. Nadat hij die overwonnen had kwam Zeus in het bezit van zijn koninkrijk en bedekte de resterende botten van de geit met een huid. Vervolgens schonk hij dit geheel het leven, en plaatste het als sterrenbeeld Geit aan de hemel.

De schrijver Euhemerus vertelt dat Aex (Aega) de vrouw van Pan was. Toen ze door Zeus omarmd werd baarde ze hem een zoon die ze Aegipan noemde. En Zeus, omdat hij dol op hem was, plaatste hem als gedenkteken in de vorm van een geit tussen de sterren. Volgens Homerus zou Haemonië naar Aega vernoemd zijn.

Dezelfde mythe over het voeden van de kleine Zeus wordt ook verteld over de nimfen Adrastia en Ide 3.

Stamboom:

Olenus 1 / Melisseus 1 / Helius - Zeus Hybris
Aega Pan
-

Olenus 1 / Melisseus 1 / Helius - Cronus Rhea
Aega Zeus
Aegipan

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz