Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Aegialeus 1

Aegialeus 1 is de zoon van koning Adrastus 1 uit Argos en diens vrouw Amphithea 1. Volgens de schrijver Hyginus was zijn moeder echter Demonassa 2. Aegialeus 1 heeft drie zussen: Argia 1, Deipyle en Aegialia en een broer, Cyanippus 1. Aegialeus 1 trouwt op jonge leeftijd en verwekt bij Comaetho 3, de dochter van Tydeus, een zoon Cyanippus 3. Volgens een enkele bron krijgt hij ook de dochter Aegialia bij Comaetho 3, die in sommige mythen echter wordt omschreven als zijn zus, de latere vrouw van Diomedes 1.

Tien jaar na de strijd van de Zeven tegen Thebe, wanneer Aegialeus 1 volwassen is geworden, zegt Adrastus 1 tegen zijn zoon dat hij, samen met de zoons van de zes gestorven aanvoerders, opnieuw moet optrekken tegen Thebe om de dood van hun vaders te wreken. Hij vertelt hem dat Theseus, vlak na de nederlaag van de Zeven, in Athene een voorspelling van de godin Athena te horen kreeg waarin zij beloofde dat deze zoons succesvol zouden zijn bij het verwoesten van die stad. Volgens een andere mythe kreeg Alcmaeon van Apollo een orakel te horen dat Thebe opnieuw aangevallen moest worden.

De strijd van de Epigonen om Thebe

Aegialeus 1 geeft gehoor aan de oproep van zijn vader Adrastus 1 en neemt deel aan een groot leger dat onder leiding van de zoons van de vroegere zeven aanvoerders oprukt. Zij zouden later bekend komen te staan als de Epigonen. Volgens de ene mythe was Alcmaeon de legerleider en volgens een andere was dat Aegialeus 1 zelf.

Als dit leger Thebe nadert verwoesten zij eerst de omliggende dorpen. Daarop stormen de Thebanen op hen af, onder aanvoering van Laodamas 2, de zoon van Eteocles 1, en vochten een dappere strijd uit. In die strijd liet Aegialeus 1 als enige aanvoerder van de Epigonen het leven omdat alleen zijn vader als aanvoerder van de Zeven tegen Thebe niet was gedood. Want Laodamas 2 doodde Aegialeus 1, maar werd zelf gedood door Alcmaeon.

Na de dood van Laodamas 2 vluchtten de Thebanen massaal binnen de stadsmuren en verlaten in het geheim ’s nachts de stad. Toen de Epigonen de volgende dag merkten dat de Thebanen weggetrokken waren, gingen ze de stad binnen, verzamelden de buit en haalden de stadsmuren neer.

Stamboom:

Adrastus 1 Amphithea 1 / Demonassa 2 - -
Aegialeus 1 Comaetho 3
Cyanippus 3, Aegialia

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz